Oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’ krijgt vervolg

ONSTWEDDE – De eerste oplage van 750 stuks van het oorlogsverhalenboek ‘De muren hebben oren’ is binnen vijf weken uitverkocht. Er komt daarom, bij voldoende belangstelling, een tweede druk. 

Het boek ging zelfs per post over de landsgrenzen heen naar geïnteresseerde lezers. De veertig waargebeurde verhalen over onder meer onderduik en verzet, hongerkinderen, de melkstaking en een razzia in Onstwedde hebben veel mensen aangesproken. ,,Ook de dagboekfragmenten en de brieven van dorpsgenoten, die als dwangarbeider in barre omstandigheden op het Duitse Helgoland moesten werken, maakten veel indruk op lezers’’, vertelt auteur Chonda Luring.

Fietsroute
Momenteel werd er gewerkt aan het ‘Onstwedder Oorlogspad’, een fietsroute van 21 kilometer door de buitengebieden van Onstwedde. Deze route leidt langs tien plekken waar in de oorlogsjaren iets bijzonders is gebeurd: een boerderij in brand geschoten, de melkstaking, een vliegtuigcrash, een wrede moord, verzetswerk of iemand aan de dood ontsnapt. Het is de bedoeling dat op die plekken een paal met QR-code voor informatie komt. Op elke mobiele telefoon is een QR-app te downloaden, waarmee het verhaal tot klinken werd gebracht. Het is een eenvoudige manier om tijdens de fietsroute, met regelmatig rustplaatsen onderweg, aspecten van de oorlog te beleven.

Wandelroute
Op termijn zal er ook een wandelroute in Onstwedde ontwikkeld worden langs plaatsen met een bijzonder verhaal over de oorlog. Die zal lopen langs de plekken waar joden hebben gewoond. Tien van de twaalf Onstwedder joden hebben de oorlog niet overleefd en stierven in vernietigingskampen. Stolpersteine herinneren aan hun woonplek. Ook bij de ‘oude school’ aan de Brink, bij de woning van de bakker of schoolmeester is veel te vertellen. Door het boek en de bijbehorende fiets- en wandelroute van het ‘Onstwedder Oorlogspad’ houdt het dorp met verhalen de geschiedenis levend voor jong en oud.

Link naar PDF bestand

De boeken waren verkrijgbaar bij de Huishoud- en Cadeauzaak van Heije Wubs in Onstwedde en The Read Shop in Stadskonaal. Daar liggen nu intekenlijsten voor degenen die alsnog graag een boek willen aanschaffen. Wanneer de belangstelling groot genoeg is, zal er een tweede druk van ‘De muren hebben oren’ komen. 

Via De Nieuwsbode

Reizen Laos