Opnieuw staking in metaalsector in Groningen

GRONINGEN – Leden van FNV Metaal in de provincie Groningen leggen vandaag en maandag het werk neer. Het is de derde keer dit jaar dat dit gebeurt in de strijd voor een betere CAO.

In de sector Metalelektro werd sinds begin dit jaar geregeld gestaakt door de FNV-ers. Ze doen dat door middel van een estafettestaking die zich door Nederland verplaatst. In de provincie Groningen werd eerder in februari en april gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden. Inzet is een loonsverhoging hoger dan de 2,25 procent over twee jaar die nu geboden werd. Ook wil het FNV afspraken maken over een betere werk-privébalans en het eerder stoppen met werken. 

De stakers kunnen zich vanochtend coronaveilig vanuit de auto inschrijven bij Hotel Van der Valk in Zuidbroek. Ook aanwezig is FNV-bestuurder Albert Kuiper: ,,We beginnen op stoom te komen en hebben zoals voorspeld een lange weg te gaan. Bij de laatste drie cao’s hebben we landelijk 8 tot 9 maanden moeten staken en de vrees is dat het dit keer niet anders zal zijn. Wij zijn er klaar voor!’’

Behalve een beter loonbod eist de FNV meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. Ook wil de vakbond dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen in de metaal. 

De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen.

Via De Ommelander

Reizen Laos