‘Opschoontentoonstelling’ in Museum Stad Appingedam

APPINGEDAM – Museum Stad Appingedam wil z’n depot opschonen. In verband hiermee werd een speciale tentoonstelling georganiseerd waar het publiek z’n oordeel over de objecten kon geven. 

Een museum had doorgaans veel meer objecten dan dat er getoond kunnen worden. Deze bevinden zich in het depot. Sommigen blijven daar decennialang liggen. Geen enkel ander museum vraagt ze te leen, het museum had er geen ruimte voor of ze zijn dubbel. Soms ziet het object er niet uit en moet het eerst toonbaar gemaakt worden, wat veel geld kost. Ook komt het voor dat een object gewoon bij geen enkel tentoonstellingsthema past.

Ook Museum Stad Appingedam had met deze situatie te maken en wil de collectie opschonen. Daarvoor werd de medewerking van het publiek ingeroepen. Moet iets behouden blijven of is het object misschien ergens anders beter op zijn plek? Ook worden er vragen voorgelegd over het collectiebeleid van het museum: moet een doofpot nog bewaard worden als elk ander historisch museum er al zes in het depot had stonden? Of de bekende sigarenplank? 

Tijdens de tentoonstelling ‘Voor het Voetlicht: vragen over objecten uit het depot’ kon het publiek z’n oordeel vellen en suggesties doen. De expositie is te bezichtigen tot en met 25 juli. Museum Stad Appingedam is gevestigd aan de Wijkstraat 25.

Via De Eemslander

Reizen Laos