Orange The World met Soroptimistclub de Eemsmond

EEMSDELTA – Molen Adam in Delfzijl, de molens Berg, Dijkstra en Edens in Oldambt én de Juffertoren in Schildwolde kleuren vanaf donderdag oranje ten teken dat de gemeenten Eemsdelta, Oldambt en Midden Groningen meedoen aan Orange The World, de campagne om wereldwijd geweld tegen vrouwen tegen te gaan. 

Voor het derde jaar organiseert Soroptimistclub Eemsdelta deze actie. Zij zijn trots op de samenwerking met en morele ondersteuning van de drie gemeenten die hun Soroptimistclub beslaat. Behalve het verlichten van de torens had de organisatie met de verkoop van pennen ook al een behoorlijk bedrag opgehaald voor Orange the World.

Geweld tegen vrouwen

De Verenigde Naties lanceerden op 25 november 2014 de succesvolle campagne Orange The World’ om geweld tegen vrouwen te stoppen. Meer dan 90 landen hebben zich eraan verbonden. De actieperiode waarin maatschappelijke organisaties, waaronder Soroptimist International, wereldwijd actie voeren tegen geweld tegen vrouwen loopt van 25 november (Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot en met 10 december (Dag van de rechten van de mens). Om deze doelstelling kracht bij te zetten worden zoveel mogelijk gebouwen zestien dagen lang in oranje licht gezet.

Een op de drie

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen met geweld te maken in haar leven. Dat kon allerlei vormen aannemen, van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking. De kleur oranje staat voor opgaande zon, positief symbool voor de toekomst zonder geweld.

In 2021 is het thema van de campagne in Nederland ‘Preventie’. Bij de aanpak van geweld zijn niet alleen signalering, melding en hulpverlening belangrijk maar er moet ook geïnvesteerd worden in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. ‘Daar kon iedereen aan bijdragen’, zegt de Soroptimistclub. ‘Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.’

Tijdens de Orange The World-campagne worden mensen opgeroepen om zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kon door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden.

Meer acties

De aftrap vindt dit jaar weer plaats op het Woonplein in Appingedam. Daar werd donderdag om 10.30 uur de Orange The World-vlag gehesen door bij GroenRijk Eemsdelta. Wie in november of december goed om zich heen kijkt zal meer oranje zien dan alleen verlichte molens, gebouwen en torens. Middels oranje sjaals zoals te zien op de foto van een aantal leden van Soroptimistclub de Eemsmond zal er nog meer aandacht gevraagd worden voor dit belangrijke thema.

Via De Eemslander