Orgel van de Nacht in Nicolaïkerk

Organist Vincent Hensen-Oosterdijk.

Organist Vincent Hensen-Oosterdijk.

APPINGEDAM – Het Hinsz-orgel in de Nicolaïkerk van Appingedam klinkt zaterdagavond 30 oktober tijdens de duisternis van de Nacht van de Nacht. 

Op deze avond doven veel gemeenten, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Het is een heel bijzondere luisterervaring, want de bezoeker ziet niets, waardoor de muziek intenser binnenkomt. ?

Tijdmachine

Organist Vincent Hensen-Oosterdijk is zeer vertrouwd met het historische instrument uit 1744. Een deel van het pijpwerk is al gemaakt in 1570, waardoor het orgel als een soort tijdmachine fungeert. Men kon met open ogen de eigen fantasie de ruimte geven.?? De muziekkeuzes zijn verborgen want het programma is niet te lezen.

Er kon dus het ene moment muziek van Bach klinken, het andere moment klinkt er een soort filmmuziek. ??In een eerdere editie van ‘Orgel van de Nacht’ in 2019 waren alle reacties positief, maar toch heel verschillend.

De een bewonderde de ruimtelijkheid van de Bach-werken, een ander waande zich in een heroïsche film. Het concert begint om 22.00 uur. De entree bedraagt tien euro. De organisatie is in handen van Stichting Concerten Nicolaïkerk.

Via De Eemslander