Oud-onderwijzer geëerd met straatnaam in Siddeburen

SIDDEBUREN – In Siddeburen had wethouder Jan Jakob Boersma samen met een neef van oud-onderwijzer Simon van Hasselt de naam onthuld van een nieuwe straat in een eveneens nieuw wijkje in de omgeving van het Ufkenshuis: de Simon van Hasseltstraat.

Simon van Hasselt was in de jaren dertig en veertig een gerespecteerd man in Siddeburen. Hij was onderwijzer aan de lagere school, gewaardeerd bij kinderen en hun ouders. Van Hasselt was Joods. En dat werd hem fataal. Op een winterdag in 1943 werd hij opgehaald en met vrouw en twee kinderen op transport gezet naar Kamp Westerbork, en van daaruit direct naar het concentratiekamp Auschwitz waar ze niet kort daarna het leven lieten in één van de gaskamers.

Het vernoemen van de straat naar Simon van Hasselt is tot stand gekomen dank zij de inzet van Historische Vereniging Bie ‘t Schild. ,,Van Hasselt had veel betekend voor de gemeenschap in Siddeburen, maar werd ook slachtoffer van het oorlogsgeweld’’, aldus de historische vereniging.

Bij de onthulling van het straatnaambord waren een neef en nicht van Van Hasselt aanwezig, die veel waardering toonden voor het initiatief. Wethouder Boersma: ,,Het is belangrijk dat ook deze naam bewaard blijft. Hoe kon het dat deze daden in West-Europa en in ons land hebben kunnen gebeuren? Hoeveel onschuldige Joden en anderen zijn toen niet omgebracht? We moeten dit blijven gedenken.”

Neef Ron van Hasselt sprak een woord van dank aan de initiatiefnemers en de wethouder. ,,Simon had geen graf, maar deze straatnaam houdt hem levend en daar zijn we als familie dankbaar voor. Hij dacht in de oorlogsjaren dat hij als Jood niet op transport zou worden gesteld, omdat hij een vrijstelling had. Maar op 8 februari 1943 gebeurde het toch…”

Via De Regiokrant

Reizen Laos