Oude Groninger Kerken wint prestigieuze prijs

NOORD-GRONINGEN – Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) had de prestigieuze European Heritage Award/Europa Nostra Award 2021 gewonnen.

Men had deze prijs in de wacht gesleept met het project Feest! In Oost en West – De Schoolkerk. Deze tentoonstelling is onderdeel van het landelijke museale project Weet wat je viert, geïnitieerd door Museum Catharijneconvent Utrecht. Tien andere musea in Nederland en Suriname maakten hun eigen tentoonstelling rond het thema feesten. 

De SOGK Kerken koos voor de kerk in Garmerwolde. In de gewelfschilderingen zijn verbeeldingen van de feesten Kerst en Pasen te zien. In de toren is die historische laag nu aangevuld met een hedendaagse, interactieve tentoonstelling bereikbaar via een Escher-achtige trap. Bezoekers maken onderweg naar boven en weer naar beneden kennis met acht christelijke en islamitische feesten, waarbij de achterliggende thematiek werd belicht. Bovenin is een uitzichtpunt over het Groninger land. Het complex, waar ook het nieuwe ontvangstgebouw bij hoort, functioneert als een educatieve en toeristische plek, maar is ook nog steeds een ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners. 

Het project kreeg vorm door vanaf de eerste planvorming samen te werken in een interdisciplinair creatief team, waarin de Stichting Oude Groninger Kerken, architect MX13, designers Studio212Fahrenheit en een vertegenwoordiger van de Plaatselijke Commissie uit Garmerwolde zitting hadden. De uitvoering werd verzorgd door verschillende Groningse bedrijven, in nauwe samenwerking met elkaar. Deze innovatieve manier van werken, had een spectaculair resultaat opgeleverd. 

Naast het feit dat Feest! In Oost en West open is voor het publiek, is het ook een lesprogramma voor basisscholen met een groepsgesprek in de middeleeuwse kerk, een bezoek aan de tentoonstelling, educatieve spelletjes en aanvullend lesmateriaal voor in de klas. Dit materiaal is gericht op de onderliggende alledaagse thema’s van de feestdagen in kwestie, zodat kinderen zich er beter mee kunnen identificeren. 

Via De Ommelander

Reizen Laos