Pelgrimeren van Winsum naar Schiermonnikoog

WINSUM – De Stichting Pelgrimeren in Groningen gaat het aanbod van pelgrimswandelingen uitbreiden naar Schiermonnikoog. Er komt onder andere een meerdaagse wandeltocht van Winsum naar het Cisterciënzer Klooster op het Waddeneiland.

De stichting gaat hiermee voor het eerst over de provinciegrenzen heen pelgrimswandelingen aanbieden. Naast het meerdaagse pelgrimarrangement van Winsum naar Schiermonnikoog worden ook op het Waddeneiland zelf twee rondwandelingen (van 9 en 20 kilometer) aangeboden. Voor deze wandelingen sluit men een samenwerking met het klooster op Schiermonnikoog.

‘Niet te missen kons’

,,De provincie Groningen kende tot aan de reformatie maar liefst 34 kloosters en er is niet één echt functionerend klooster overgebleven. Nu Schiermonnikoog onlangs een klein Cisterciënzer Klooster had gekregen, was dit een niet te missen kons op samenwerking”, zegt Peter Dijkstra, voorzitter van de Stichting Pelgrimeren in Groningen. ,,Het klooster had zes gastenverblijven waar de gasten in een klein appartement kunnen verblijven. De gasten kunnen dus overdag pelgrimswandelingen maken, genieten van het eiland en/of deelnemen aan een aantal gebedstijden in de kapel van het Klooster. De rondwandelingen beginnen en/of eindigen bij het klooster.”

256 wandelingen

De Stichting Pelgrimeren in Groningen biedt in de gehele provincie Groningen gratis 256 pelgrimswandelingen aan: 143 rondwandelingen van 8 kilometer, 64 rondwandelingen van 21 kilometer en 49 etappes van 21 kilometer, gebundeld in 8 meerdaagse arrangementen variërend van 2 tot 11 dagen. De routes zijn gratis te downloaden via www.spig.nl.
De SPiG richt zich op uiteenlopende wandelaars: van recreanten tot rustzoekers, van sportieve wandelaars tot toeristen en van natuurliefhebbers tot pelgrims. De wandelingen gaan langs alle historische kerken en een voormalige kloosters, musea en borgen, nagenoeg langs alle natuurgebieden en langs het rijke Groninger cultuurhistorisch landschap.

Via De Ommelander

Reizen Laos