Politie onderzoekt vijf drugsafvaldumpingen, onder andere in Winsum

WINSUM – Op vijf plekken in de provincie Groningen is in korte tijd drugsafval gedumpt. Een van de dumpingen vond zoals gemeld plaats aan de Trekweg naar Onderdendam in Winsum.  De politie is een onderzoek gestart. 

Tussen 9 en 12 april zijn er op vijf verschillende plaatsen jerrycans en vaten gevonden. Vrijdagavond 9 april vond een voorbijganger op de Trekweg naar Onderdendam in Winsum tien gevulde jerrycans. Verder werd er drugsafval gevonden aan de Noorddijkerweg en Eemskonaal Zuidzijde in Groningen, aan de Strandweg in Kropswolde en in Matsloot. In de jerrycans zaten vloeistoffen die nu worden onderzocht. Er is een sterk vermoeden dat een en ander afkomstig is van een drugslab.

Opvallend 

,,Het is opvallend dat er in één weekend op verschillende plaatsen vergelijkbare jerrycans zijn gevonden”, zegt Ariane van der Windt namens de politie. ,,We willen achterhalen wie de vaten daar had gedumpt en waar het vandaan komt. Wij kunnen dit niet alleen en vragen de inwoners van Groningen ons te helpen. Wie had iets bijzonders gezien of gehoord rondom de dumpplekken in de dagen voordat het gevonden werd? Daarnaast zijn we ook op zoek naar camerabeelden in de buurt. Wellicht zijn daar de eventuele dader(s) op te zien op hun weg naar de dumpplek.”

‘Erg gevaarlijk’ 

Het drugsafval is vermoedelijk afkomstig van een plek waar synthetische drugs werd geproduceerd, zegt de politie. ,,Het dumpen van dit soort afval kon erg gevaarlijk zijn voor voorbijgangers”, aldus Ariane van der Windt. ,,Stel dat spelende kinderen deze vaten met chemische vloeistoffen vastpakken en dampen inademen. Bovendien is het heel schadelijk voor het milieu. Door lekkende vloeistoffen raakt de bodem ernstig vervuild, wat grote gevolgen had voor het grondwater en oppervlaktewater. De politie is een onderzoek gestart naar de herkomst van dit afval.”

Camerabeelden 

Mensen die informatie of camerabeelden hebben over of van de dumpingen, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of de beelden uploaden op de website van de politie. Meldingen en tips van burgers zijn onmisbaar bij de aanpak van dit soort criminaliteit. Die informatie kon de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kon worden opgelost. Regelmatig worden verdachten aangehouden of drugslabs opgerold dankzij meldingen van alerte burgers.

Via De Ommelander

Reizen Laos