Prinz Heinrich op bezoek in Delfzijl

De Prinz Heinrich was dit weekend in Delfzijl. Foto: Kor Bonthuis.

De Prinz Heinrich was dit weekend in Delfzijl. Foto: Kor Bonthuis.

DELFZIJL – De Prinz Heinrich is zaterdagmiddag aangemeerd in de haven van Delfzijl. Het betekende een weerzien want in vroeger tijd gebeurde dat vaker. 

Het schip is in 1909 als dubbelschroefstoomschip voor passagiers- en postvaart gebouwd bij de Meyerwerft in Papenburg. Vroeger onderhield het schip een lijndienst tussen Emden en Borkum met af en toe een trip vanuit Leer. Ook is ze destijds een paar maal in Delfzijl geweest. Door een groep enthousiaste vrijwilligers, die hier jaren tijd en energie in hebben gestoken, is het schip teruggebracht van de schroothoop naar wat het nu is. Zowel van binnen als aan de buitenkont een plaatje om te zien.

Dieselmotoren

In 1958 werden de stoommachines vervangen door dieselmotoren, de opbouw aangepast om meer passagiers mee te kunnen nemen en de naam werd veranderd in “Hessen”. Zo had ze nog dienst gedaan tot 1970, waarna ze door een ex-kapitein gekocht werd, die er de naam Missippi aan gaf en er soort van museum van maakte. In 2003 is het schip echter als ‘schroot’ gevonden in Rostock. Een groep geïnterresseerden had het wrak naar Leer gehaald. Na meer als 14 jaar vrijwilligerswerk is de Prinz Heinrich nu weer uitgerust met een “Schotse” ketel en tweeling-stoommachines, die in in Schiedam gebouwd zijn. Ze zijn iets kleiner dan wat ooit origineel was, maar desondanks had men de museumstatus gekregen.

Naar Borkum 

Nadat in 2018 alle nodige tests gedaan zijn voor het veiligheidscertificaat ging de eerste eerste reis uiteraard naar Borkum met aansluitend het havenfeest in Bremerhaven. In juni 2018 werd het hergeboortefeest in passende omrgeving gevierd bijj de Meyerwerft in Papenburg, exact op de plek waar het schip het eerste contact met het water maakte. Zaterdag werd er vanuit Leer, via Emden, naar Delfzijl gevaren. Zondag keerde men huiswaarts.

Via De Eemslander

Reizen Laos