Provincie wil definitief streep door kerncentrale in de Eemshaven

EEMSHAVEN – De provincie wil dat het Rijk de Eemshaven definitief schrapt als mogelijke locatie voor een kerncentrale. 

Het college van Gedeputeerde Staten had besloten om de minister van Economische Zaken en Klimaat een brief te sturen waarin men aandringt op het schrappen van de Eemshaven als ‘waarborglocatie’ voor een kerncentrale. ,,Aanleiding is de terughoudendheid van het Rijk om twee onlangs aangenomen moties in de Tweede Kamer op dit punt uit te voeren”, is de uitleg van Gedeputeerde Staten.

Kamermeerderheid

In maart sprak een kamermeerderheid zich nog uit tegen de bouw van een kerncentrale in de Eemshaven. Zonder draagvlak in Groningen, ziet de Tweede Kamer een kerncentrale in de Noord-Groninger zeehaven niet zitten. 

Al 35 jaar in beeld

De Eemshaven is al zo’n 35 jaar in beeld voor een kerncentrale. Vlak voor de verkiezingen werd dit plots weer een thema, toen premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte aangaf dat de Eemshaven een goede plek zou zijn voor een kerncentrale. Het provinciebestuur denkt daar duidelijk anders over. De provincie wil graag werk maken van de energietransitie, maar de focus ligt daarbij op waterstof en niet op kernenergie.

Via De Ommelander

Reizen Laos