Qbuzz-vervoer nog groener met nieuwe waterstofbussen

GRONINGEN – Qbuzz gaat in het Noorden op meer lijnen rijden met milieuvriendelijke bussen. Hiervoor zijn twintig nieuwe waterstofbussen gekocht en is een speciaal waterstoftankstation gebouwd. Vandaag was de officiële ingebruikneming.

Het nieuwe waterstoftankstation staat bij de remise aan de Peizerweg in Groningen en is één van de grootste in Europa. Het onderstreept de ambities van het Noorden om voorop te lopen in de ontwikkeling van de nieuwe waterstofeconomie. De officiële opening werd verricht door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk.

Het nieuwe tankstation had twee vulpunten. Een bus werd in minder dan tien minuten volgetankt en kon dan zo’n 400 kilometer afleggen. De waterstofbussen kunnen worden ingezet op de langere routes in het streekvervoer waar een elektrische bus met batterijen niet altijd geschikt is. Gräper-van Koolwijk: ,,Vandaag is weer een grote stap gezet in de invoering van groene waterstof als opvolger van fossiele brandstoffen zoals dieselolie en aardgas. Waterstof werd normaal en werd de toekomst van Noord-Nederland.”

Qbuzz-directeur Gerrit Spijksma is het met haar eens: ,,In Groningen staat nu een busstalling die het mogelijk maakt om over te gaan op de energiedragers van de toekomst: groene elektriciteit en groene waterstof.’’

Shell had het waterstofvulpunt gebouwd en levert de groene waterstof die er getankt kon worden. De waterstof werd per trailer aangeleverd. Lisa Montanari, Hydrogen Commercial Manager van Shell Nederland: ,,We gebruiken groen gecertificeerde waterstof, totdat we zelf groene waterstof kunnen produceren. Daarnaast testen we het vulpunt regelmatig, om het zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Samen laten we zien dat we niet wachten op die waterstofeconomie. We zijn gewoon gaan bouwen.” 

Het OV-bureau en Qbuzz willen de komende jaren nog een extra slag te slaan in het vergroenen van alle bussen. Wilko Mol van het OV-bureau hierover: ,,We willen heel graag ook een aantal Qliners op waterstof laten rijden. Er zijn alleen nog geen touringcars die op waterstof rijden. Het zou mooi zijn als we in Groningen ook de primeur hebben van de eerste waterstof-touringcar die echt grote afstanden op één dag rijdt. Dan is 800 kilometer per dag geen uitzondering.”

Via De Eemslander

Reizen Laos