Repetities voor theaterspektakel ‘NOORD’ in Eurohallen Zuidbroek van start

ZUIDBROEK – In de Eurohallen in Zuidbroek gaat over een maand de multimediale theatervoorstelling ‘NOORD’ in première. Deze week zijn de repetities gestart.

Een spannend moment voor artistiek leider Geke Hoogstins en haar team: nadat vrijdag de sleutels van de enorme hal in ontvangst waren genomen is deze week de aftrap gegeven voor de repetities. Maandag konden de acteurs, actrices en danseressen voor het eerst de ruimte verkennen en een dag later zijn de repetities gestart. Binnenkort werd begonnen met de bouw van het immense surround filmdecor van 7 meter hoog en 70 meter breed.

Inmiddels 5 jaar lang is Hoogstins, tevens producent en regisseur, bezig met het verwezenlijken van dit grote project. ‘NOORD’ is een voorstelling over de onvoorspelbaarheid van het bestonden; vol livemuziek, spectaculaire filmbeelden en effecten. Het publiek wacht een unieke beleving waarin de dijken breken en de aarde zijn verhaal vertelt. Niets lijkt de voor 3 september geplande première nog in de weg te stonden.

Hoogstins, die naam maakte met de theatervoorstellingen ‘Walkyre Echo’s’, ‘Terugkeer naar Gaia’ en ‘Onderweg naar later’, wil met ‘NOORD’ een ode aan de aarde brengen. Met passie spreekt ze over hoe het haar aan het hart gaat hoe we met elkaar de aarde exploiteren. Vandaar deze – voor haar ondertussen vertrouwde – thematiek. Klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en de effecten van het delven van grondstoffen: alles komt aan de orde in een spannend (liefdes)verhaal waarin hoofdrolspeelster Menke (Esmee de Boer) op zoek gaat naar de oorzaak van een op mysterieuze wijze verdwenen boerderij, inclusief boer Tjeert. Een link met de aardbevingsproblematiek is snel gelegd, maar Hoogstins beoogt een universeler verhaal te vertellen. De actualiteit speelt een grote rol en de voorstelling anticipeert voortdurend op het laatste nieuws. Het 7 meter hoge gebogen beeldscherm is imposant en toont filmbeelden die de afgelopen 2 jaar zijn geschoten op het wad, van koolzaadvelden en onder water.

‘NOORD’ is vanaf 3 september bijna dertig keer te zien in Zuidbroek. De kaartverkoop is in volle gang, sommige voorstellingen zijn al uitverkocht. Meer informatie: www.noordtheater.nl.

Via De Regiokrant