Roldermarkt werd dit jaar opnieuw een sober ‘feest’

De Roldermarkt in 2020. Toen was er ook alleen een warenmarkt.

De Roldermarkt in 2020. Toen was er ook alleen een warenmarkt. (Foto: Henry Koops)

ROLDE – De Roldermarkt zal ook dit jaar, net als vorig jaar, in een sobere vorm worden gehouden. Dat had de organisatie bekend gemaakt. 

De OVVR en de Boermarke hebben in overleg met de gemeente Aa en Hunze besloten om alleen de warenmarkt op de tweede dinsdag van september door te laten gaan. Organisatiebureau Vitalis zal de organisatie op zich nemen. De marktorganisator kwam met het idee om op zondag 12 september een vlooienmarkt op de brink te houden. Dat is dan het programma in afgeslankte vorm. 

,,Het is vooral jammer dat het feest rond de Roldermarkt niet door kon gaan”, zegt OVVR-secretaris Jacco Fluks. ,,Iedereen kijkt uit naar de festiviteiten van de Roldermarkt. Men had wel zin in een feestje. Vorig jaar ging het niet door en ook dit jaar hebben we moeten besluiten dat het Roldermarktfeest niet door kon gaan. Misschien als het feest een week later had plaatsgevonden was er misschien meer mogelijk geweest, maar we kunnen niet wachten tot het kabinet met meer versoepelingen komt. Het is nu niet mogelijk om een mooi feest te organiseren met een zeskamp, playbackshow, bedrijvenparade, paardenevenementen en andere activiteiten die tijdens de Roldermark plaatsvinden. We moeten te veel maatregelen nemen om het feest in goede banen te kunnen leiden. Voor kleine activiteiten moeten we al beveiliging inhuren en dranghekken plaatsen. Dat loopt dan behoorlijk in de papieren. We kunnen dan beter wachten tot volgend jaar en dan als de Roldermarkt 234 jaar bestaat weer een volledig programma neerzetten.”

De OVVR had in juni nog goede hoop dat de Roldermarkt weer op de ‘ouderwetse’ manier gehouden kon worden. ,,We hadden de buurtverenigingen al aangeschreven om te gaan oefenen voor de Playbackshow, maar een paar weken later werd door de coronamaatregelen deze hoop al weer de bodem ingeslagen. De tijd leerde dat een groots opgezet Roldermarktprogramma niet mogelijk is. We hebben nog wel contact met de kermisbranche, maar de verwachting is dat de kermisklanten weinig trek hebben om te komen tijdens het afgeslankte programma.”

Fluks vindt het vooral sneu voor de commissieleden. ,,De commissies zijn al voor het tweede jaar druk bezig met de organisatie van de evenementen. En voor de tweede keer is veel van hun inzet voor niets geweest. Dat is niet erg motiverend. Laten we hopen dat het 14 september mooi weer is en dat we een mooie warenmarkt neer kunnen zetten, zodat men toch nog een beetje het Roldermarktgevoel krijgt.”

De Rolder Vlooienmarkt is op zondag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur. De Roldermarkt is op dinsdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op ovvr.nl.

Via De Schakel