‘Schierste’ kiekjes uitverkoren voor kalender

De door Riepko Krijthe gemaakte winnende foto.

De door Riepko Krijthe gemaakte winnende foto.

GRONINGEN – De winnaars van de fotowedstrijd ‘Groningen. Mooi dichtbij’ zijn bekend. Uit meer dan 1.000 uitzendingen had de jury dinsdag in Bezoekerscentrum Reitdiep de dertien winnaars geselecteerd. Deze dertien foto’s vormen samen de kalender van 2022.

Directeur van Het Groninger Landschap Marco Glastra, natuurbeheerder Het Groninger Landschap Silvan Puijman, fotografe Ingrid van der Spoel en fotograaf Ard Bodewes bogen zich die dag zich in Bezoekerscentrum Reitdiep over de inzendingen. 

Uit meer dan duizend inzendingen zijn de dertien ‘schierste’ kiekjes van Groninger natuur, landschap of erfgoed geselecteerd. Samen vormen de deze dertien winnaars de jaarkalender van 2022 van Het Groninger Landschap. Naast eeuwige roem ontvangen de winnaars  prijzen van Foto Sipkes uit Groningen.

De winnaars

De twaalf winnaars zijn Reint Verkerk, Gert-Jan Rodenboog, Jans Weijer, Nanno Kranenborg, Heiko de Voogd, Casper Opmeer, Joris Vegter, Marcel Ensing, Arjan Sijtsma, Andre van der Meulen, Gea Cock en Roelof Bos. 

De hoofdprijs voor het ‘schierste’ kiekje gaat naar Riepko Krijthe. Het jurypanel van de fotowedstrijd was uiterst enthousiast over Krijthes foto. ,,Je werd letterlijk meegenomen in de beleving van de fotograaf. Tevens is het kleurenpalet heel sereen”, aldus jurylid Ard Bodewes. 

Marco Glastra over het winnende beeld: ,,De drie lagen in het beeld, de Dollard, De Kiekkaaste en de bezoeker met het boek en de verrekijker, alles klopt. Wie had hier niet willen zijn?” Hier voegde Ingrid van der Spoel nog aan toe: ,,Het verstilde beeld past erg goed bij het weidse landschap. De compositie, het kleurgebruik, de fotograaf had heel goed nagedacht over de foto.” En tot slot Silvan Puijman: ,,De nostalgie druipt van de foto af!”

Jubileum

De fotowedstrijd ‘Groningen. Mooi dichtbij’ is eind vorig jaar gelanceerd ter ere van het 85-jarige jubileum van Het Groninger Landschap. De kalender 2022 van Het Groninger Landschap met de dertien winnende beelden is vanaf september online te bestellen op de website www.groningerlandschap.nl/webwinkel.

Via De Ommelander

Reizen Laos