Schooljeugd Middelstum maakt kennis met carillon

MIDDELSTUM – Kinderen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in Middelstum  hebben vandaag  kennis gemaakt met het Hemony-carillon in de toren van de Hippolytuskerk.

De Stichting Culturele Raad Middelstum en de Commissie Hemony Beiaard Middelstum SOGK, daartoe in staat gesteld door een bijdrage van het SNS Fonds Middelstum, hadden de kinderen uitgenodigd om kennis te maken met de beiaardcultuur in Middelstum.

Beiaardier en buikspreker

Daartoe hadden  Lydia Zwart, beiaardier en buikspreker uit Nijkerkerveen uitgenodigd.  In haar voorstelling Bellen en het Beest had ze de de ruim 90 kinderen kennis laten maken met en verteld over het Hemony carillon, daarbij geholpen door haar buikspreekpoppen.

Op een speelse manier legde ze uit dat met beiaard, carillon en klokkenspel hetzelfde werd bedoeld en legde ze de ontwikkeling van het carillon uit. Door middel van haar kamerbeiaard demonstreerde ze hoe een carillon werd bespeeld. 

Asingapark

‘s Middags luisterden de kinderen in het Asingapark naar een concert van Lydia Zwart op het Hemonycarillon van de Hippolytuskerk. Niet vaak waren er zoveel luisteraars bij een carillonconcert. Op een beeldscherm was ook in het park de beiaardier te zien. Vol enthousiasme probeerden de kinderen de volgorde van een aantal bekende melodietjes te noteren. Na afloop kreeg de beiaardier een welverdiend applaus en bloemen.

Zaterdag Is de toren van 13.00 tot 15.00 geopend voor een bezichtiging, natuurlijk zijn dan alle kinderen welkom.

Via De Ommelander