Sloop van voormalig Delfzicht ziekenhuis begint maandag

DELFZIJL – Het ontmantelen van het voormalige Delfzicht ziekenhuis in Delfzijl gaat beginnen. Het werk zal worden uitgevoerd door de Scheffer Groep, een sloopbedrijf uit Wezep.

Scheffer Groep doet de klus in opdracht van de gemeente Eemsdelta. Maandag gaan de slopers beginnen met hun de werkzaamheden. In maart volgend jaar moet de klus geklaard zijn. De totaal te slopen vloeroppervlakte betreft zo’n 25.000 vierkonte meter. Op het terrein werd in de toekomst een nieuwe woonwijk gebouwd.

Voordat het bedrijf begint met de machinale sloopwerkzaamheden, werd eerst het aanwezige asbest gesaneerd en vervoerd. Daarna werd het gebouw gestript. Materialen die geschikt zijn voor hergebruik worden gedemonteerd. Scheffer Groep verwacht dat er zo’n 35.000 ton puin vrijkomt wat op locatie zal worden afgebroken tot granulaat.

De locatie Delfzicht ligt tussen de bestondende woonwijken van Delfzijl West enerzijds en het groen van het Tuikwerderrak anderzijds. Het ziekenhuis sloot in de zomer van 2018 haar deuren en nam samen met het Lucasziekenhuis Winschoten zijn intrek in het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda. In de tussentijd is het pand en het terrein eromheen flink verloederd.

Zes inwoners van Delfzijl bogen zich over de vraag of het mogelijk was in Delfzijl een ziekenhuis te realiseren. Op 9 april 1957 richtten deze zes de Stichting Algemeen Protestants Ziekenhuis Delfzijl en Omgeving op. In november 1966 werd de eerste paal geslagen en in december n 1968 opende de toenmalige minister van Volksgezondheid, de heer Roolvink, het ziekenhuis.

Via De Eemslander

Reizen Laos