SodM noemt toegenomen bevingen rond Loppersum ‘verontrustend’

LOPPERSUM – Het toegenomen aantal bevingen in de voormalige gemeente Loppersum is verontrustend. Dat zegt Theodor Kockelkoren namens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

,,Zo’n zware beving kon helaas nog steeds voorkomen, ook al is de gaswinning fors afgebouwd”, reageert Kockelkoren op de beving van 3.2 op de schaal van Richter bij Garrelsweer. Die beving staat niet op zichzelf. In de voormalige gemeente Loppersum, en dan met name in Zeerijp, doen zich de laatst tijd bijzonder veel aardbevingen voor.

‘Meer bevingen dan verwacht’ 

Dat is het SodM ook niet ontgaan. Kockelkoren: ,,We zien ook dat er op dit moment meer aardbevingen zijn dan verwacht. Dat is verontrustend, want we willen zo goed mogelijk begrijpen hoe het veld zich gedraagt nu de druk zich in de diepe ondergrond aan het vereffenen is.”

Kritisch 

Het SodM wil dan ook dat de NAM met een ‘grondige analyse’ komt. ,,Ook wij kijken kritisch naar de huidige verwachtingen. Dit is belangrijk, want we willen de mensen in Groningen zo goed mogelijk vertellen wat ze mogen verwachten.”

Schade-afhandeling en versterking 

De zware beving bij Garrelsweer onderstreept volgens het SodM nogmaals de noodzaak van een snelle schade-afhandeling en een fors snellere versterking van de huizen.

Via De Ommelander