Spookbomen in deel van Het Hogeland

LEENS – Waar zijn de bomen in de voormalige gemeente De Marne gebleven? Die vraag had politiek Het Hogeland dinsdagavond wel even bezig gehouden.

,,Wij zijn wel verrast. Maar liefst 40 procent van de bomen in De Marne is verdwenen. Waar zijn deze bomen gebleven?”, vroeg Roelf Torringa van GemeenteBelangen dinsdagavond, tijdens de behandeling van het Groenbeleidplan. Hij verwees daarmee naar een steekproef onder de bijna 40.000 bomen die de gemeente denkt te hebben.

Helemaal geen boom aangetroffen

In de voormalige gemeente De Marne werd in 40 procent van de gevallen echter helemaal geen boom aangetroffen. In de andere gemeenten die zijn opgegaan in Het Hogeland, lag dit percentage ongeveer op 5. De gemeente komt er nu achter dat het veel minder bomen had dan gedacht, waarschijnlijk iets meer dan 30.000. Ook CDA-er Rudmer Veenwijk reageerde verbaasd. ,,Wat hebben we in De Marne verkeerd gedaan?”, wilde de Zoutkamper, die voor de herindeling actief was als raadslid in De Marne, weten.

Erfenis

Wethouder Theo de Vries kon geen duidelijkheid verschaffen over het lot van de ‘spookbomen’. ,,Waarom er zoveel bomen in De Marne zijn verdwenen? Dat is niet helemaal duidelijk. Het is een erfenis uit het verleden” `De Leenster denkt dat het mogelijk om bomen in lijnbeplanting gaat, die gekapt zijn om ruimte te bieden aan andere bomen.

Een aangeschoven ambtenaar denkt dat er sprake is van een combinatie van het toepassen van een beheermaatregel (zoals het uitdunnen) met een haperende administratieve verwerking.

Via De Ommelander

Reizen Laos