Spoor in Groningen werd veiliger

REGIO – Zo’n 270 kilometer spoor in Groningen en Friesland krijgt binnen tien jaar tijd het moderne spoorbeveiligingssysteem ERTMS (European Rail Traffic Management System). Dat had staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat bekend gemaakt. Het Rijk en de provincies Groningen en Friesland investeren samen in het ombouwen van de treinen en het opleiden van personeel. De komende tijd worden de afspraken verder uitgewerkt. 

Het treinbeveiligingssysteem ERTMS had ook voordelen voor reizigers. Het systeem maakt het spoor veiliger en zorgt ervoor dat het spoor efficiënter gebruikt kon worden. Hierdoor kunnen er meer treinen rijden. Het nieuwe beveiligingssysteem is een eerste stap om in de toekomst zelfrijdende treinen mogelijk te maken.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat trekt ongeveer 315 miljoen euro uit voor de beveiliging van het spoor. Daarnaast kost het ombouwen van 70 treinen en het opleiden van 200 medewerkers ongeveer 90 miljoen. Het Rijk betaalt hiervan 60 miljoen, de provincie Groningen 20 miljoen en de provincie Friesland 10 miljoen.

Via De Regiokrant

Reizen Laos