Stadspaviljoen verrijst in centrum Stadskonaal

STADSKANAAL – Lang leek het erop dat de winkelpanden aan de Navolaan in het centrum van Stadskonaal gesloopt zouden worden. Nu is bekend geworden dat er geen volledige sloop zal komen en dat er een nieuw stadspaviljoen werd gerealiseerd. 

De gemeente Stadskonaal had de panden aan de Navolaan in 2018 aangekocht. Een gedeelte hiervan, Navolaan 8 tot en met 13, is nu verkocht aan een projectontwikkelaar. Die moet het pand veranderen in een ‘stadspaviljoen’ dat samen met het pand van Expert – dat niet tot de panden van de projectontwikkelaar behoort – de uitstraling van één gebouw had. Bovendien kunnen de huidige huurders, Snackbar Benelux en Makelaarij Sisters, straks ieder hun eigen unit aankopen in het paviljoen. Een klein gedeelte van de panden aan de Navolaan werd wel gesloopt.  

Kwalitatieve herontwikkeling
Om een kwalitatieve herontwikkeling van het resterende gebouw en de omgeving te realiseren is gekozen voor de komst van het stadspaviljoen. Door slechts een deel van het gebouw te slopen blijft de stedenbouwkundige structuur in stand en ontstaat geen groot gapend gat als parkeerterrein. In het paviljoen is detailhandel niet meer toegestonden. Verder werd in het ontwerp ook het Expert-pand voorzien van een nieuwe schil, waardoor het één nieuw gebouw lijkt. De herontwikkeling zorgt ervoor dat het complex niet leeg komt te stonden en bovendien sluit het volledig aan bij het ontwerp van de Oude Markt.

Begrijpelijke keuze
Luc Kornelius reageert namens de Centrumwinkeliers: ,,Aanvankelijk was er vooral teleurstelling vanuit de Centrumwinkeliers, maar gezien alle ontwikkelingen en de keus voor het plaatsen van dit mooie stadspaviljoen als aanvulling op de Oude Markt is ons centrum straks weer een stuk mooier en aantrekkelijker voor al onze klanten en bezoekers. Ook werd winkeloppervlak uit de markt onttrokken zoals in de visie was beoogd. We begrijpen dan ook dat deze keuze is gemaakt.’’

De werkzaamheden om het pand te veranderen in een ‘stadspaviljoen’ starten nog deze maand. Daarom hebben de zittende ondernemers, Makelaardij Sisters en Snackbar Benelux, een tijdelijke plek gekregen aan de Europalaan 43a, in het voormalige pand van De Babbelaer. De oplevering is naar verwachting eind dit jaar.

Op de eerste etage komen appartementen. De realisatie hiervan en aan de binnenkont van het paviljoen volgen in 2022.

Via De Nieuwsbode

Reizen Laos