Startsubsidie helpt lokale energie-initiatieven verder

Lokale energie-initiatieven komen in aanmerking voor een startsubsidie van 6000 euro.

Lokale energie-initiatieven komen in aanmerking voor een startsubsidie van 6000 euro.

REGIO – Lokale energiecollectieven in de provincie Groningen (of bewonersgroepen die van plan zijn een collectief op te richten) kunnen vanaf nu weer een startsubsidie aanvragen voor hun lokale energieproject. Er kon maximaal 6000 euro worden aangevraagd om de opstartkosten te betalen. Ook de kosten van het voor de eerste keer ontwikkelen en opzetten van een lokaal energieproject komen voor subsidie in aanmerking. De regeling Startsubsidie Lokale Energie Groningen werd uitgevoerd door Groninger Dorpen en de Natuur en Milieufederatie Groningen.

De komende jaren werd 118.000 euro ingezet om startende energie-initiatieven in de provincie Groningen een duwtje in de rug te geven. Dit is nodig omdat het veel initiatieven ontbreekt aan budget om zich te organiseren of een lokaal energieproject daadwerkelijk van de grond te krijgen. Met de bijdrage werd deze drempel weggenomen. Zo kunnen nog meer mensen aan de slag met energiebesparing en duurzame energieopwekking in hun dorp of wijk.

Alle informatie over de startsubsidie is te vinden op www.startsubsidielokaleenergie.nl. De eerste belangstellenden hebben zich inmiddels al voor een bijdrage gemeld.

Samen met alle betrokkenen werken Groninger Dorpen en Natuur en Milieufederatie Groningen aan een dekkend netwerk van energie-initiatieven, zodat alle bewoners in Groningen de mogelijkheid hebben zich bij een initiatief aan te sluiten.

De bijdrage van 118.000 euro komt uit het Programma Energieparticipatie. Nationaal Programma Groningen had 5 miljoen euro beschikbaar gesteld om het Programma Energieparticipatie de komende tien jaar uit te voeren. Het programma werd uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen, de Groninger Energiekoepel en Grunneger Power.

Via De Regiokrant

Reizen Laos