Stootshorn centraal tijdens zesde Westerdiep-lezing door Nick Kieft

HOOGEZAND – In Hoogezand geeft historicus Nick Kieft op woensdag 10 november de zesde Jaap Westerdiep-lezing. Dit jaar staat Stootshorn centraal. Aan de hand van de bijzondere ontwikkeling daar schetst Kieft een beeld van het leven in Stootshorn door de eeuwen heen.

Cultuurwethouder José van Schie: ,,Het is belangrijk dat we deze verschillende onderdelen uit de geschiedenis vastleggen, bewaren en doorgeven voor volgende generaties. Wat ik bijzonder vind aan deze lezing is dat, door als het ware in te zoomen op Stootshorn, de geschiedenis heel concreet werd, bijna tastbaar. We kunnen voor ons zien hoe men leefde, we begrijpen de keuzes die men maakte en we voelen de aard van de inwoners. Nick Kieft omschrijft deze inwoners als mensen met durf en initiatief. Inwoners om trots op te zijn. Ik ben dan ook zeer verheugd met deze nieuwe aanvulling op onze geschiedenis.”

In april 2011 stopte Jaap Westerdiep met zijn werk als voorzitter van Dorpsbelangen Westerbroek. Als eer voor al zijn verdiensten voor de gemeente – en voor Westerbroek in het bijzonder – riepen B en W de Westerdiep-lezing in het leven. De lezing werd iedere twee jaar gehouden door iemand die een bijzondere bijdrage levert aan cultuurhistorisch onderzoek in of naar de gemeente.

Westerdiep hield zelf op 27 oktober 2011 de eerste lezing over Westerbroek. Hij droeg het stokje over aan Han Helmers, die in 2013 de tweede lezing hield over Martenshoek. De volgende lezingen werden gedaan door Daan Hulsebos over het ontstonden en de ontwikkeling van Foxhol, Nel de Boer-Feitsma over zes bijzondere begraafplaatsen in Hoogezand-Sappemeer en Wim Rozema over de deportatie van Joden in Hoogezand en Sappemeer tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De komende Westerdiep-lezing werd gehouden op woensdag 10 november om 14.00 uur in het Kielzog in Hoogezand.

Via De Regiokrant