Succesvolle herstart van Zeemijlenloop

DELFZIJL – De nieuwe versie van de Zeemijlenloop in Delfzijl had zondagmiddag ruim 600 deelnemers en veel toeschouwers getrokken. Het nieuwe parcours met veel variatie werd door de lopers geprezen. Het plezier spatte er vanaf en of je nu de snelste tijd van 25 minuten liep of de minst snelle van een uur, voor ieder was het een prestatie op het eigen niveau.

Het nieuwe organisatiecomité van de AV De Fivel had dit jaar beschouwd als een proefjaar. Met onzekerheden rond corona en een nieuw parcours waren er de reden van om even back to basic te gaan en het dit jaar als proef te laten bij een recreatie/prestatie- en bedrijvenloop. Geen wedstrijdloop dus. De lopers werden op de atletiekbaan van Sportpark Centrum weggeschoten door sportwethouder Jan Menninga en volgden het nieuwe parcours dat door park, woonwijken, bos, langs het Damsterdiep, via de Oude Schans, het haventerrein en de nieuwe strandboulevard naar het centrum van Delfzijl liep waar de finish wachtte bij de molen Adam. 

Spraakwatervallen

Daar werden de deelnemers verwelkomd door een talrijk publiek langs de dranghekken en de ervaren speakers Rolf Huizinga en Harm Noor die als ware spraakwatervallen het geheel van commentaar voorzagen. 

Na vier zeemijlen, hetgeen neerkomt op 7,4 kilometer, kwam Finn van Pijkeren als eerste man binnen in een tijd van 25 minuten en 22 seconden. Bij de vrouwen was Tine Zweers, die namens Univé aan de bedrijvenloop meedeed, het snelste in een tijd van 29.07. Zij sprak van een veelzijdig en ‘superleuk’ parcours. 

Applaus

Maar het waren niet alleen de snelsten die met applaus binnenkwamen. De aanmoedigingen golden ook voor alle anderen die met het bereiken van de finish een prestatie hadden geleverd, zoals Rita Woldendorp uit Appingedam die bij de vrouwen boven de 60 binnenkwam binnen het uur. ,,Dit is ongeveer de afstand die ik gewoonlijk loop en ik ben erg tevreden met de tijd”, sprak zij nog wat nahijgend. 

Nahijgen deden ook de mannen die in de bedrijvenloop Cigo Delfzijl, pal naast de finish gelegen, vertegenwoordigden. Richard Kok, Erik Smidt en John Mulder kwamen vrijwel gelijktijdig over de meet, terwijl ploeggenoot Theo Reinders hen vier minuten vooruit was gesneld. In het kontoor zaten ze toch al snel aan een verfrissend flesje bier. 

Namens het organisatiecomité liet Marloes Lenting weten dat er al een korte evaluatie was gehouden en Delfzijl kon ook op de laatste zondag van oktober 2022 rekenen op een Zeemijlenloop met wedstrijd en wellicht ook een kidsrun.

Via De Eemslander