TBS met dwangverpleging voor steekpartij in Kolham

GRONINGEN – De rechtbank Noord-Nederland had TBS met dwangverpleging opgelegd aan een 33-jarige man uit Groningen die vorig jaar in Kolham zijn moeder en stiefvader om het leven wilde brengen met een samoeraizwaard. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De rechtbank acht bewezen verklaard dat de Groninger opzettelijk en met voorbedachten rade zijn moeder en stiefvader om het leven wilde brengen. Hij is op 24 mei vorig jaar gewapend met een samoeraizwaard van zijn woonplaats naar de woonplaats van zijn moeder en stiefvader gegaan. Daar had hij eerst meerdere malen met het zwaard op zijn moeder ingestoken. Daarna had hij zijn stiefvader opgewacht en hem gestoken. Slechts door tijdig en kundig medisch ingrijpen is het leven van de moeder van de verdachte gered.

Volgens de rechtbank is de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij had een psychotische stoornis en leeft in een waanwereld die zijn denken en handelen volledig beheerst. Die psychotische stoornis neemt volgens de rechtbank niet weg dat er sprake was van opzet – hij had gehandeld in lijn met zijn doel, namelijk het willen doden van zijn moeder en stiefvader – en van voorbedachtheid: de man had in de tijd tussen vertrek uit Groningen en aankomst in Kolham de gelegenheid gehad om zijn besluit te heroverwegen, maar is daartoe niet overgegaan.

Gezien de ontoerekeningsvatbaarheid van de man had de rechtbank besloten hem geen straf op te leggen, maar – in lijn met het deskundigenrapport – wel TBS met dwangverpleging.

Tijdens de rechtszitting werd kort stilgestonden bij de impact van de steekpartij. Volgens de rechtbank is het fysieke en psychische leed voor de slachtoffers enorm, temeer omdat zij al langer vreesden voor een gewelddadige aanval door hun zoon.

Via De Regiokrant

Reizen Laos