Terra Winsum ontvangt keurmerk Eco-School

WINSUM – Bij Terra Winsum is maandag de groene vlag gehesen. Daarmee had de school het keurmerk Eco-School binnen.

Terra Winsum doet sinds 2018 mee aan Eco-Schools en had sindsdien verschillende certificaten behaald. In mei is er opnieuw een controle uitgevoerd. De commissie was zeer tevreden over alle activiteiten die studenten en docenten van Terra Winsum ondernemen op gebied van duurzaamheid en milieubewustzijn. Daarom ontvingen zij de officiële groene vlag uit handen van Kees Sidirius.

Eco-Schools 

Eco-Schools is hét wereldwijde keurmerk om leerlingen te stimuleren tot duurzaam denken en doen. Wereldwijd doen er bijna 20 miljoen leerlingen in 70 landen mee. Met Eco-Schools verduurzamen de leerlingen de school van binnenuit in een zevental stappen. Na het doorlopen van de eerste vier stappen ontvangt de school een bronzen certificaat. Na het behalen van stap vijf, ontvangt de school het zilveren certificaat. Wanneer de school zich daarna blijft doorontwikkelen vindt er een onderzoek plaats om de groene vlag te verdienen. Deze vond bij Terra Winsum in mei voor de eerste keer plaats en maandag ontving de Winsumer school voor het eerst de groene vlag.

‘Voldoet aan alle eisen’

,,Terra Winsum voldoet aan alle eisen voor het krijgen van de groene vlag van Eco-Schools”, geeft Wietske Stoelinga, nationaal coördinator Eco-Schools aan. ,,De school onderneemt veel activiteiten die een bijdrage leveren aan een schonere en leefbare omgeving.”

Erkenning

De projectleider van het Eco-team Terra Winsum, Agnes Roggeveld, is erg trots: ,,Wij zijn heel blij dat we deze groene vlag hebben verdiend. We proberen als medewerkers van Terra Winsum heel bewust aandacht te hebben voor milieu en leefomgeving. Dit is ook een onderdeel van ons onderwijs en willen we op die manier overbrengen aan onze leerlingen. De groene vlag voelt dan ook als een erkenning dat we op de goede weg zijn.”

Zwerfafval

Terra Winsum richt zich vooral op thema’s als zwerfafval, afvalscheiding en bewust omgaan met grondstoffen bij kooklessen. Maar ook in de projecten waar leerlingen mee aan de slag gaan is veel aandacht voor duurzaamheid. Zo loopt er een Doppenactie voor blindengeleidehonden, zijn er moestuintjes waarvan de oogst gebruikt werd bij kooklessen en zijn er een insectenhotel en vogelkastjes gemaakt voor in het natuurgebied tegenover de school. 

Terra Rangers

Ook is er een team leerlingen van Terra Winsum, onder de naam Terra Rangers, dat onder andere meegewerkt had aan klimaatacties om Groningen te vergroenen. Aandacht voor duurzaamheid is geen project met een einddatum. Terra Winsum gaat hier dan ook mee door. Vanaf nu vindt er elke twee jaar een audit plaats om de groene vlag te behouden.

Via De Ommelander

Reizen Laos