Testweg met bio-asfalt tussen Siddeburen en Wagenborgen

De aanleg van een testvak met bio-asfalt op de N987 tussen Siddeburen en Wagenborgen. (foto Provincie Groningen)

De aanleg van een testvak met bio-asfalt op de N987 tussen Siddeburen en Wagenborgen. (foto Provincie Groningen)

SIDDEBUREN – Op de provinciale weg N987 tussen Siddeburen en Wagenborgen is gisteren begonnen met de aanleg van een proefvak met bio-asfalt gemaakt met lignine. Het is voor het eerst in de wereld dat er een weg op basis van lignine werd aangelegd. De volledig plantaardige lignine werd gebruikt als vervanger van bitumen in asfalt, dat werd gewonnen uit ruwe olie.  

De aanleg van de testweg gebeurt in samenwerking met de provincie Groningen. De proef maakt deel uit van het Chaplin XL-project, een samenwerking van industriële en academische partijen die willen aantonen dat lignine effectief werkt als vervanger van bitumen en de CO2-uitstoot in de wegenbouw terugbrengt. Het aanleggen van de teststraat past goed in de ambitie van de provincie Groningen om waar mogelijk nieuwe technieken toe te passen.

Het bedrijf Avantium ontwikkelt technologieën voor de productie van plantaardige chemicaliën en materialen. In de DAWN-bioraffinaderij in Delfzijl zet Avantium houtachtige grondstoffen om in industriële suikers en lignine. Lignine kon worden gebruikt om energie op te wekken, maar ook voor bio-asfalt. Avantium werkt nauw samen met aannemer Roelofs uit het Overijsselse Den Ham, die de ambitie had om over te stappen op bio-asfalt. In totaal werd ongeveer 1000 kilo lignine van Avantium aan het asfalt toegevoegd ter vervanging van een deel van het bitumen voor de productie van de toplaag van het proefvak op de N987. Roelofs gaat op de N987 ook een tweede proefvak aanleggen.

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen vindt het mooi dat de innovatieve testweg werd aangelegd vlak bij de Eemshaven en Chemiepark Delfzijl. Ook de productie van het asfalt vindt plaats in de regio: bij APW in Westerbroek. ,,Het netwerk van Chemport Europe in Noord-Nederland staat bekend als koploper op het gebied van groene chemie en het terugdringen van CO2-uitstoot. De aanleg van de testweg sluit goed aan bij die ambities.”

Via De Regiokrant

Reizen Laos