The Northern Consort geeft Koepelkerkconcert

SAPPEMEER – Na een korte zomerstop is de bijzondere reeks Koepelkerkconcerten weer terug van weggeweest. Op zondag 22 augustus speelt het barokensemble The Northern Consort in de Koepelkerk in Sappemeer. Het thema van het concert is ‘Hier rust, o wandelaar…’ met muziek en poëzie rondom de dood.

Ondanks het thema werd het geen droevige middag, dankzij de historische context van de muziek. Zo gaat de tekst van Bachs cantate BWV 82 over het vreugdevol uitzien naar de aanstondende dood en het eeuwige leven dat daarna wacht. In Bachs tijd en omgeving was het heel gangbaar om op deze manier naar de dood uit te kijken. De Lutherse doodsmystiek van toen verwelkomde het einde van het leven als een bevrijding uit alle aardse lijden en pijn, en als een onschuldige overgang, een slaap, naar een beter en eeuwig leven hierna.

Het publiek in de Koepelkerk werd zondag vanaf 15.00 uur meegenomen langs grafteksten uit de provincie Groningen. The Northern Consort omlijst ze steeds met passende muziek. En dus klinken er verdriet en tranen, maar zeker ook lichtheid en bevrijding. Op het programma stonden werken van Bach, Telemann en Biber. Na afloop van het programma binnen werd het publiek uitgenodigd een kleine, door muziek begeleide wandeling te maken langs de graven rondom de Koepelkerk.

The Northern Consort speelt oude muziek (van begin 17e tot begin 19e eeuw) op authentieke instrumenten. Het ensemble had zich de afgelopen vijftien jaar ontwikkeld tot een hechte groep musici die elke keer weer tot het uiterste gaan om de muziek op een spannende en frisse manier op het podium te krijgen. Met deze filosofie had The Northern Consort al een veelheid aan thematische en grensoverschrijdende programma’s gebracht.

Kaartjes voor het concert van The Northern Consort zijn verkrijgbaar via www.cangotickets.com/travauxpublics.

Via De Regiokrant