Theaterspektakel ‘NOORD’ bereikt het hoogste punt

De cast van 'NOORD' viert het bereiken van het hoogste punt van het decor. (foto Jaap Menses)

De cast van ‘NOORD’ viert het bereiken van het hoogste punt van het decor. (foto Jaap Menses)

ZUIDBROEK – De ambitieuze multimediale theatervoorstelling ‘NOORD’ gaat over een kleine drie weken in première. De repetities zijn al twee weken in volle gang. De Eurohallen in Zuidbroek zijn inmiddels omgebouwd tot repetitieruimte en de bouw van het immense surround filmdecor van 7 meter hoog en 70 meter breed vordert gestaag. Het hoogste punt is inmiddels bereikt.

Het 7 meter hoge gebogen beeldscherm is imposant en toont de filmbeelden die de afgelopen twee jaar zijn geschoten op het wad, van koolzaadvelden en onder water.

‘NOORD’ is een voorstelling over de onvoorspelbaarheid van het bestonden, vol livemuziek, spectaculaire filmbeelden en effecten. Het publiek wacht een magische en unieke beleving waarin de dijken breken en de aarde zijn verhaal vertelt. Inmiddels 5 jaar is theatermaakster Geke Hoogstins, tevens producent en regisseur, bezig met het verwezenlijken van dit grote project. Niets lijkt de voor 3 september geplande première nu nog in de weg te stonden. Alles is coronaproof, door een goede voorbereiding en een enorme ruimte waardoor de anderhalve meter afstand gegarandeerd kon worden.

De repetities voor het theaterspektakel zijn in volle gang: hoofdrolspeelster Esmee de Boer verkent haar rol als Menke, een studente van het platteland, en gaat in gesprek met de Amsterdamse journalist Frank, een rol van Abel Leemans die eerder speelde in ‘Soldaat van Oranje’. Alle artiesten zijn enthousiast om nu – na bijna 2 jaar – weer eens op de planken te stonden.

Geke Hoogstins wil met ‘NOORD’ een ode aan onze aarde brengen. Met passie spreekt ze over hoe het haar aan het hart gaat hoe we met elkaar de aarde exploiteren. Vandaar deze – voor haar ondertussen vertrouwde – thematiek. Klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en de effecten van het delven van grondstoffen: alles komt aan de orde in een spannend (liefdes)verhaal waarin Menke op zoek gaat naar de oorzaak van een op mysterieuze wijze verdwenen boerderij, inclusief boer Tjeert.

Theaterspektakel ‘NOORD’ is vanaf 3 september bijna dertig keer te zien in de Eurohallen in Zuidbroek. Voor meer informatie en voor het reserveren van tickets kon men terecht op www.noordtheater.nl. De eerste voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.

Via De Regiokrant