Tijd voor de beflijster in Lauwersmeergebied

LAUWERSOOG – Vogelliefhebbers kunnen nog korte tijd genieten van de aanwezigheid van de beflijster in Nationaal Park Lauwersmeer.

Deze vogelsoort bivakkeert meestal van medio april tot globaal de eerste week van mei in het Noord-Groninger vogelwalhalla. De beflijster lijkt sterk op de merel, maar had lichtere vleugels en, zoals de naam als zegt, een witte bef. Vooral bij de mannetjes is deze brede witte borstband zeer opvallend.
De vogels die het Lauwersmeergebied aandoen, hebben rond de Middellandse Zee overwinterd en zijn nu op weg naar Noorwegen en het noorden van Groot-Brittanniƫ. De rest van het jaar zullen deze vogels slechts bij hoge uitzondering in Noord-Groningen te zien zijn.

Plekken waar het succes het grootst is om de beflijster te zien zijn op de Vogelroute in het zuidwesten van het Nationaal Park en op de Zoutkamperplaat in het zuidoosten. De vogel houdt van open terrein met hier en daar een boom of struik. Beflijsters zijn vaak net als de merel hippend op de grond te vinden.

Via De Ommelander

Reizen Laos