Titel voor Tie Franke na moeilijke periode

Tie Franke in actie.

Tie Franke in actie. (Foto: Reinoud Klazes)

EKEHAAR – Kleiduivenschutter Tie Franke uit Ekehaar had op het schietsportcentrum De Betuwe in Ommeren zijn 46e nationale kampioenschap behaald in de categorie ‘Master’. 

De 73-jarige Franke raakte 90 van de 100 te verschieten kleiduiven. Na drie van de vier te verschieten ronden stond hij zelfs overall aan de leiding. De laatste ronde werd een concentratiefout hem funest, hij eindigde in het overallklassement op een gedeelde zesde plaats op twee punten van het podium. Frank Hasekamp uit Elburg werd uiteindelijk overall-kampioen met een score van 97 treffers. Marc Beier uit Weert werd tweede met 92 treffers. 

Dat Franke afgelopen zaterdag weer om de hoogste plaatsen meestreed, was een samengaan van mentale en medische inzet. De ervaren kleiduivenschutter werd in januari getroffen door een hersenbloeding. Zijn gezondheid en sportcarrière hingen aan een zijden draadje. Snel optreden van ambulancepersoneel, het accuraat doorsturen van de neurologe in het Wilhelmina ziekenhuis naar het UMCG, waar hij een tijdje in coma op de intensive care werd verpleegd, redden zijn gezondheid en sportvooruitzichten. Franke is deze mensen dan ook erg dankbaar.

Na maanden van revalidatie, vooral op de racefiets, steeds begeleidt door oud-marathonloper Karel van Dijk uit Rolde, kwam de voormalig wielrenner er langzaam weer bovenop zonder uiteindelijk ook maar enige restschade te hebben opgelopen. Na deze moeilijke tijd hervatte Franke in augustus zijn deelname aan de wedstrijdsport, Dat werd afgelopen zaterdag bekroond met mooie titel, die bijna niet meer was verwacht.

Via De Schakel