Toukomstproject Sappemeerster kon van start

SLOCHTEREN – De eerste negen zogenaamde ‘Toukomstprojecten’ kunnen van start. Daaronder het project ‘Sterkere Musea’ waarbij Sappemeerster Marjon Edzes is betrokken.

In januari had het Toukomstpanel, bestondende uit twintig Groningers, het bestuur van Nationaal Programma Groningen geadviseerd om voor 44 projecten een bijdrage beschikbaar te stellen. De initiatiefnemers zijn sindsdien druk bezig om hun projecten uit te werken. De eerste voorstellen zijn inmiddels beoordeeld door de onafhankelijke beoordelingscommissie van Nationaal Programma Groningen en goedgekeurd door het bestuur. Negen projecten kunnen nu van start.

Het wachten was nog op de Provinciale Staten van Groningen. Zij stelden hiervoor vorige week de gereserveerde 100 miljoen euro beschikbaar. Siem Jansen, directeur Nationaal Programma Groningen: ,,Nu is het aan ons om er samen met de initiatiefnemers voor te zorgen dat we hier een succes van maken. Wij ondersteunen daarbij en zorgen dat projecten aansluiten op de ambities van het nationaal programma, de initiatiefnemers zorgen voor de rest. Het zijn en blijven immers hun projecten’’.

Een van de projecten is ‘Sterkere Musea’. Eén van de initiatiefnemers is Marjon Edzes uit Sappemeer, directeur van de Fraeylemaborg in Slochteren. ,,Veel kleinere musea draaien grotendeels op vrijwilligers. Soms zelfs helemaal. Daardoor ontbreekt de mankracht of kennis om toekomstplannen te schrijven die nodig zijn om financiering te krijgen voor bepaalde projecten. De coöperatie ‘Sterkere musea voor een sterk Groningen’ gaat de Groningse musea hierbij helpen’’, aldus Edzes.

Toukomst gaat over het met elkaar werken aan beter wonen, leven en werken in Groningen. In 2020 zijn Groningers opgeroepen om hiervoor grote, vernieuwende, creatieve en slimme ideeën te bedenken. Er zijn maar liefst 900 ideeën ingestuurd. Deze zijn gebundeld tot grote projecten die bijdragen aan de toekomst van de provincie.

Via De Regiokrant

Reizen Laos