UMCG had ‘slikstoel’ voor kinderen

GRONINGEN – Het UMCG had een bijzondere slikstoel voor kinderen in gebruik genomen. Met deze stoel kon het Groninger ziekenhuis kinderen met slikproblemen beter helpen.

Ernstige slikproblemen bij baby’s en kinderen houden meestal verband met hersenbeschadiging, hartproblemen, spierziektes of syndromen. Ze kunnen longontstekingen krijgen doordat ze zich steeds verslikken. In deze situatie is het van groot belang dat de kinderen eten en drinken krijgen waarin ze zich minder verslikken. ,,Verslikken in voeding of drinken, maar ook verslikken in het eigen speeksel kon ervoor zorgen dat een kind vaak ziek is, of moeite had met ademhalen’’, zegt UMCG-logopedist Florentine Schepers. 

Het team kinderlogopedie van het Centrum voor Revalidatie en de afdeling Radiologie van het UMCG onderzoeken deze kinderen. Onderdeel van dit onderzoek is het maken van een slikvideo. ,,Op basis van zo’n video kunnen we goed zien welke substanties voor problemen zorgen’’, zegt Schepers. ,,We adviseren dan bijvoorbeeld om alleen nog toetjes-achtige substanties te eten, of juist alleen drinken. En in sommige gevallen komt er zelfs uit dat een kind beter niets meer kon eten of drinken.’’ 

Het maken van zo’n slikvideo is vaak lastig. Op een gewone stoel is het moeilijk om het kind in de juiste houding te krijgen, ook omdat de kinderen vaak in een rolstoel zitten. Soms moesten kinderen bij een ouder op schoot zitten, wat ervoor zorgt dat ook ouders in het stralingsgebied zitten. Om dit te verbeteren, is de slikstoel ontworpen.

De slikstoel is op maat instelbaar voor kinderen van 2 tot 18 jaar en met een bijpassend kuipje ook geschikt voor baby’s. De stoel is ontworpen door studenten van de opleiding Biomedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, vervolgens gebouwd door kunstenaar Hèlen Meek en tot slot beschilderd door kunstenares Mariëlle Dijkstra. Inner Wheel Groningen-Oost sponsorde de stoel met een bedrag van 4.000 euro. De bijzondere stoel is dinsdag officieel in gebruik genomen.

Via De Ommelander