UMCG: ‘VR-bril zorgt voor minder stress bij verpleegkundigen’

GRONINGEN – Virtueel zwemmen met dolfijnen of wandelen door het bos: uit onderzoek van het UMCG blijkt dat IC-verpleegkundigen na het dragen van een VR-bril 40 procent minder stress ervaren.

Tijdens de coronapandemie was de druk op verpleegkundigen groot. Om hier iets aan te doen, konden IC-verpleegkundigen in het UMCG gebruik maken van virtual reality ontspanning (VRelax): een app die zelfstandig gebruikt kon worden met een VR-bril. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat het gebruik van VRelax bij mensen met een depressie, angst-, bipolaire- of psychotische stoornis kon zorgen voor een verbetering van negatieve gemoedstoestanden, zoals zich angstig voelen of down voelen.

De app bestaat uit tientallen ontspannende en interactieve natuuromgevingen. Van zwemmen met dolfijnen en ontspannen op het strand of in het bos tot meedoen met een klankschalensessie. ,,Met VRelax hoopten we voor IC-verpleegkundigen een moment van rust tijdens het werk te kunnen creëren’’, zegt onderzoeker Mathijs Nijland. ,,Uit ons onderzoek blijkt nu dat het werkt: twee op de vijf verpleegkundigen ervaart direct minder stress door VRelax.’’

Reacties van gebruikers waren: ‘alsof je echt even helemaal weg bent op vakontie’ en ‘het zet je weer in je kracht’.
Verpleegkundigen konden de VR-bril tijdens hun dienst in een speciale relaxruimte gebruiken, met daarbij het advies om dit minimaal 10 minuten te doen. Ondanks de werkdruk had meer dan een kwart van alle IC-verpleegkundigen de VR-bril ten minste één keer gebruikt.

Voor en na het gebruik van VRelax gaven de IC-verpleegkundigen op  een schaal van 0 tot 100 aan hoe gestrest zij zich op dat moment voelden. Achteraf werd naar alle IC-verpleegkundigen een vragenlijst gemaild waarin zij konden aangeven wat zij van het gebruik van VRelax vonden en of het een zinvolle aanvulling van hun werkproces was. De gemiddeld stressafname was hierbij 40 procent. Een ruime meerderheid van de IC-verpleegkundigen gaf aan dat het gebruik van VRelax helpend was om stress te verminderen en dat de app makkelijk was in het gebruik.

Via De Ommelander