Unesco Werelderfgoed Waddenzee is jarig

LAUWERSOOG – Unesco Werelderfgoed Waddenzee zal zaterdag 26 juni haar twaalfde verjaardag vieren. Het is de dag waarop dit grootste getijdensysteem ter wereld de Unesco-status kreeg.

Om dat te vieren, bieden ondernemers in het waddengebied voorproefjes van hun activiteiten aan tijdens de Dag van het Wad. Zo kunnen bezoekers alvast kennismaken met alles wat er te doen is in het waddengebied.

Voorproefjes

Tijdens de Dag van het Wad biedt Visit Wadden een aantal fiets- en autoroutes aan waarmee bezoekers op pad kunnen om het gebied te verkennen. Daarnaast gaan ondernemers in het waddengebied voorproefjes van hun activiteiten aanbieden zodat bezoekers alvast kennis kunnen maken met alles wat er te doen is rondom de Waddenzee UNESCO Werelderfgoed. Voorbeelden van voorproefjes zijn het laten ervaren hoe het is om met je voeten in het slik te stonden, het proeven van typische waddenhapjes tijdens een mini proeverij of het schilderen van schelpen bij het Wieringer Eilandmuseum. Het is de bedoeling dat het voorproefje de bezoeker uitnodigt om later in het seizoen nog eens terug te komen om de gehele activiteit te beleven.

Groninger kust

Ook aan de Groninger kust stonden er diverse activiteiten op het programma. Zo kon met reddingboot Gebroeders Luden vanuit de haven van Lauwers- oog een midzomernachttocht op het Wad worden gemaakt en start bij het Visserijmuseum in Zoutkamp een Humsterland Arrangement. Meer info over deze activiteit en andere evenementen is te vinden op www.dagvanhetwad.nl.

Nacht van het Wad

De Dag van het Wad vindt altijd plaats rond midzomer, de langste dag van het jaar. Het is dan ook de kortste nacht. Daarom organiseren de Natuur en Milieufederaties van Friesland, Groningen en Noord-Holland en de Rijksuniversiteit Groningen de Nacht van het Wad om daarmee aandacht te vragen voor de duisternis in het Waddengebied. Ook dan worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Op www.nachtvanhetwad.nl is een overzicht te vinden van alle activiteiten.

Via De Ommelander

Reizen Laos