Unieke kwekerij verdwijnt uit Sappemeer

De kwekerij van Eduard en Tineke Bus in volle glorie. Over enkele maanden stoppen ze met hun bedrijf.

De kwekerij van Eduard en Tineke Bus in volle glorie. Over enkele maanden stoppen ze met hun bedrijf.

SAPPEMEER – Eduard en Tineke Bus stoppen deze zomer met hun kwekerij van Japanse esdoorns aan de Borgercompagniesterstraat in Sappemeer.

In 1998 begonnen Eduard en Tineke Bus met het zaaien, vermeerderen en verkopen van vijf soorten Japanse esdoorns. Al heel gauw werden dat er tien, twintig en later nog veel meer. Nieuwe soorten werden overal vandaan gehaald en door Eduard zelf geënt op – eveneens zelf gezaaide – onderstammen. De jonge geënte planten overwinterden in pot in de tunnelkas en werden het volgende jaar uitgeplant in de volle grond, waar ze drie jaar konden doorgroeien. Vervolgens werden ze weer gerooid en in pot gezet om het jaar daarop verkocht te worden. Zodoende was een Acer al gauw zes jaar oud voordat hij verkocht werd.

Al gauw verkocht de Maatschap Bus meer dan 120 verschillende soorten. In het begin werden deze, naast de verkoop aan huis, aan de man gebracht op groenmarkten in Winschoten, Groningen en Leeuwarden. Maar ook verder weg: Wijk bij Duurstede, Krimpen aan de IJssel en Lelystad. Door de opkomst van internet wisten veel mensen de kwekerij te vinden: uit heel Nederland, maar ook uit België, Duitsland, Engeland, Zwitserland en Spanje. ,,In Nederland is verder geen kwekerij te vinden die alleen gespecialiseerd is in Acers voor de particuliere verkoop. Dat maakte het voor klanten heel aantrekkelijk om toch de reis naar Sappemeer te ondernemen.” Ook werden de Acers per post verstuurd.

Nu hebben Eduard en Tineke Bus besloten te stoppen met hun kwekerij. ,,Onze leeftijd gaat een rol spelen en er is geen opvolger. Daarom hebben we besloten te stoppen. Vanaf 20 mei start de uitverkoop en op 3 juli is het definitief over.”

Via De Regiokrant

Reizen Laos