Vaarseizoen recreatievaart is gestart

REGIO – Het vaarseizoen voor de recreatievaart is weer gestart. Bruggen en sluizen in de provincie Groningen worden vaker en ruimer bediend voor de scheepvaart. Het recreatieseizoen loopt tot 1 oktober.

Als vaarwegbeheerder is de provincie verantwoordelijk voor de bediening van veel bruggen en sluizen in Groningen. Tussen 1 mei en 1 oktober gelden er verruimde bedieningstijden op de meeste vaarwegen, om de recreatievaart ruim baan te geven tijdens het vaarseizoen. Op een aantal vaarroutes worden de bruggen en sluizen door gemeenten en waterschappen bediend.

Op afstand
Vaak worden bruggen op afstand bediend door de provincie vanaf de post Oostersluis, Lauwersoog, Grijpskerk of Farmsum. Ook in de stad Groningen werd door de gemeente Groningen een groot aantal bruggen op afstand bediend vanaf het gemeentelijke Havenkontoor. In sommige gevallen kon de recreant de brug of sluis zelf bedienen of is er een brugwachter op locatie.

Gestremde bruggen
De Ellerhuizerbrug tussen Zuidwolde en Bedum werd dit jaar gerenoveerd en niet bediend voor de scheepvaart. Vaarverkeer over het Boterdiep in de richting van Bedum en Uithuizen kon omvaren via Winsum. De vaarroute voor toeristische boten van en naar het Pekeler Hoofddiep is het gehele vaarseizoen gestremd door de slechte staat van een aantal bruggen in Pekela.

De nieuwe bedieningstijden zijn te vinden op de provinciale pagina over vaarwegen. De informatie over bruggen, sluizen en bedieningstijden stonden in een folder, op klein formaat, die makkelijk te raadplegen is tijdens het varen. De folder is vanaf 19 mei op te halen bij jachthavens of sluizen.  

Via De Nieuwsbode

Reizen Laos