Vaarseizoen voor recreatievaart van start

NOORD-GRONINGEN – Het vaarseizoen voor de recreatievaart is zaterdag van start gegaan. Bruggen en sluizen in de provincie Groningen worden weer vaker en ruimer bediend. Het recreatieseizoen loopt tot 1 oktober.

Als vaarwegbeheerder is de provincie verantwoordelijk voor de bediening van veel bruggen en sluizen in Groningen. Tussen 1 mei en 1 oktober gelden er verruimde bedieningstijden op de meeste vaarwegen om de recreatievaart ruim baan te geven tijdens het vaarseizoen. Op een aantal vaarroutes worden de bruggen en sluizen door gemeenten en waterschappen bediend.

Post Lauwersoog

Vaak worden bruggen op afstand bediend door de provincie, vanaf de posten Oostersluis, Lauwersoog, Grijpskerk of Farmsum. In de stad Groningen werd door de gemeente een groot aantal bruggen op afstand bediend, vanaf het gemeentelijke Havenkontoor. In sommige gevallen kon de recreant de brug of sluis zelf bedienen of is er een brugwachter op locatie.

Ellerhuizerbrug niet bediend 

De Ellerhuizerbrug tussen Zuidwolde en Bedum werd dit jaar gerenoveerd en niet bediend voor de scheepvaart. Vaarverkeer over het Boterdiep in de richting van Bedum en Uithuizen kon omvaren via Winsum. Verder is de vaarroute voor toeristische boten van en naar het Pekeler Hoofddiep het gehele vaarseizoen gestremd door de slechte staat van een aantal bruggen in Pekela.

Folder 

De nieuwe bedieningstijden zijn te vinden op de website van de provincie. De informatie over bruggen, sluizen en bedieningstijden staat ook in een folder. De folder is te downloaden op de site van de provincie of vanaf 19 mei op te halen bij jachthavens of sluizen. De vele bijzondere vaarroutes in de provincie zijn te bekijken op www.routesingroningen.nl.

Via De Ommelander

Reizen Laos