Van spoedeisende hulp naar verpleegafdeling

Dorien Joosen (links) en Aletta Meelker. Foto: Marcel Lameijer.Marcel Lameijer

Dorien Joosen (links) en Aletta Meelker. Foto: Marcel Lameijer.Marcel Lameijer

SCHEEMDA – Wie de afgelopen jaren plotseling is opgenomen in het Ommelander Ziekenhuis Groningen, had waarschijnlijk ook op de Acute Opname Afdeling (AOA) gelegen. 

Op deze afdeling liggen patiënten die via de Spoedeisende Hulp (SEH) of de polikliniek zijn binnengekomen. Tijdens de opname op de AOA werd onderzocht wat er aan de hand is. Na een paar uur tot maximaal 48 uur gaat de patiënt naar de juiste verpleegafdeling of kon de patiënt weer naar huis. Aletta Meelker (hoofd AOA) en Dorien Joosen (internist en medisch coördinator AOA) zorgen er samen met hun team voor dat alles goed verloopt op de AOA en dat patiënten de juiste zorg krijgen. 

Niet ieder ziekenhuis had een AOA 

Aletta Meelker had vroeger acht jaar in het voormalige Lucas- en Delfzicht-ziekenhuis gewerkt. ,,De afgelopen jaren heb ik voornamelijk op de cardiologie afdelingen van andere ziekenhuizen gewerkt. Ik heb er heel bewust voor gekozen om te solliciteren als hoofd van de AOA. Niet ieder ziekenhuis had namelijk een AOA. Een AOA is eigenlijk de schakel tussen de SEH en de verpleegafdeling. Op een AOA werd beoordeeld of iemand wel of niet opgenomen moet worden.”

De zorg van vandaag en de zorg van morgen

Continue verbetering is iets waar Meelker en Joosen samen veel mee bezig zijn. Laatstgenoemde, die sinds 2019 in het Ommelander Ziekenhuis werkt, vertelt: ,,Acute zorg houdt niet op bij de drempel van de SEH, dit gaat door gedurende de eerste 24-48 uur van de opname, op de AOA. Samen met Aletta zorg ik als internist en medisch coördinator van de AOA dat de zorg op de AOA zo goed mogelijk is. Zijn de juiste middelen beschikbaar? Hebben we voldoende goed opgeleid personeel? Aletta en ik werken aan de zorg van vandaag en aan de zorg van morgen.”

Via De Eemslander