Veel talent tijdens reis Dé Kunstkoffer

MUSSELKANAAL – Voor mijn Kunstkoffer-collega Denise Eilert van Stichting Welstad mag ik invallessen geven op de christelijke basisschool De Lindenborgh in Musselkonaal. Ik mag in drie kwartier vertellen over kunst en kinderen stimuleren om zelf aan de slag te gaan. Het doel is de kinderexpositie in oktober (tijdens Oktobermaand Kindermaand). Het thema van de expositie is ‘Mijn mooiste dag na Corona’. Rond half 9 ‘s ochtends parkeer ik mijn rode Toyota Aygo voor de school. Ik sta voor de bekende groene jungleauto van Ada Tolboom. Ada is ook een Kunstkoffer-collega van de gemeente Stadskonaal en gaat foto’s maken.

door Harma de Roo 

Voor mij is het spannend. Nog nooit eerder heb ik voor de klas gestonden en nu mag ik zeven lessen achter elkaar uitleg geven over kunst. Ik voel me versterkt door de troef in mijn handen: een kunstkoffer vol prachtige en waardevolle kunst van de meewerkende kunstenaars. Met een soort van zelfverzekerdheid loop ik over het schoolplein. Binnen worden Ada en ik hartelijk ontvangen door de directeur en de conciërge. Onder het koffie drinken praten we over het initiatief en hoe leuk de school het vindt dat we komen.

“Is een urinoir kunst?!”
Groep zeven is als eerste aan de beurt. De PowerPointpresentatie zet ik klaar op het bord. De kunstkoffer laat ik nog dicht. Als eerste begin ik met een boek over kunst. Ik laat een urinoir zien. ‘Is dit kunst?’, vraag ik. Ik zie de kinderen twijfelen. ‘Dat is toch gewoon een urinoir?’ hoor ik ze zeggen. Ik laat het volgende plaatje uit het boek zien. Een vrouw met een doek om haar hoofd, ze schenkt melk in een kom. ‘Het melkmeisje!’, roept iemand vol trots. ‘Ja, die ken ik ook, dat is kunst!’

‘Maar, dit is toch gewoon een schilderij met een lijst eromheen?’, vraag ik. Sommige leerlingen zijn het met mij eens, anderen schudden driftig met hun hoofd en weer anderen kijken mij verwonderd aan. Ik laat het volgende plaatje uit het boek zien. Dezelfde urinoir, maar nu met een lijst eromheen. ‘Is het nu dan kunst?’, vraag ik aan de kinderen.

Lees het volledige verhaal in De Nieuwsbode van vandaag.

Via De Nieuwsbode