Veenborg Welgelegen geopend tijdens Open Monumentendag

Veenborg Welgelegen aan de Vosholen in Sappemeer. (foto Stichting Het Groninger Landschap)

Veenborg Welgelegen aan de Vosholen in Sappemeer. (foto Stichting Het Groninger Landschap)

SAPPEMEER – Ter gelegenheid van Open Monumentendag kunnen belangstellenden op zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.30 uur een kijkje nemen in Veenborg Welgelegen aan de Vosholen in Sappemeer. Open Monumentendag had dit jaar als thema ‘Mijn monument is jouw monument’.

Welgelegen straalt als monument de macht en pracht uit van welgestelde burgers die zich toelegden op de vervening in deze regio. In 1655 verrees aan de westzijde van de hoofdvaart van de Borgercompagnie voor de administratie en het toezicht op de ontsluitingswerkzaamheden het compagniehuis Welgelegen.

Tijdens Open Monumentendag is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen in deze eeuwenoude borg en kennis te nemen van de rijke historie. Ruim 50 jaar geleden kwam de borg in het bezit van de Odd Fellows, die de borg restaureerden en het gebouw nog steeds als thuisbasis hebben. Omdat de onderhoudskosten de draagkracht van de Odd Fellows te boven gingen, is enkele jaren geleden het eigendom van borg en tuin overgedragen aan Stichting Het Groninger Landschap.

In de borg geven leden van de Odd Fellows zaterdag tekst en uitleg over hun activiteiten. Odd Fellows richt zich als wereldwijde broederschap op harmonie tussen de volkeren in de diverse landen. De leden houden hun idealen vooral praktisch: ze richten zich op wat ze persoonlijk kunnen beïnvloeden in het dagelijks leven en in de directe omgeving. Zij vinden dat we op aarde zijn om met onze talenten iets goeds te doen.

Ook een bezoek aan de barokke tuin achter de borg is zeker de moeite waard. Hier zullen vrijwilligers van Het Groninger Landschap uitleg geven over de historie van borg en tuin en de op handen zijnde tuinrenovatie.

Welgelegen behoort tot de oudste monumenten in de gemeente Midden-Groningen.

Via De Regiokrant