Veenherinneringen en de Ballastput in nieuwe Spitwa(a)rk

EXLOO – De nieuwe Spitwa(a)rk, het tijdschrift van de Historische Vereniging Carspel Oderen is uit. 

Deze editie begint met een artikel van Albert Grooten uit Tweede Exloërmond over het veenwerk en de brandstoffenhandel, turf en kolen in Valthe. Het zijn herinneringen met niet eerder gepubliceerde foto’s. Geert Komduur vertelt een verhaal over hoe zijn opa en zijn broer begin vorige eeuw heimelijk de betaalde liefde in Exloo bespiedden en ook Roel Sanders gaat terug naar zijn jeugd. Hij vertelt hoe zij zich vermaakten bij de Ballastput, een plek die later vuilstort werd en waar de natuur zich herstelde. Ook herinneringen van Geert Komduur in het tweede artikel ‘Nog meer Ballastput’, met foto’s van de vuilstort midden vorige eeuw en krantenberichten over de firma Zegwaard. 

Op de Middenpagina staat een foto van de kleuterschool van Zandberg uit 1974. Jan Wierengas column Rondblik gaat over vuursteen en hoe daar vuur mee gemaakt kon worden. Twee kleinkinderen zijn ook geïnteresseerd in deze stenen. In Spitwa(a)rk 2020/4 schreef Jan Wierenga in zijn column over de rozen op Eppiesbargie. Henk Haan uit Almere vertelt dat Luc Drenthe uit Valthermond daar rozen legde en waarom. In Herkent u het nog? deze keer een zeer uitgewerkt reactie van Jantje en Geert Schuurman over bewoning van een deel van het Zuiderdiep in Tweede Exloërmond. Uit de krant gaat over het 25-jarig bestonden van de jeugdraad in Tweede Exloërmond, bijna zestig jaar geleden. Oderen verandert duikt in de geschiedenis van café L. Bosch in Valthermond. De voorplaat laat een deel van de Hoofdstaat van Odoorn in 1952 zien. 

Het blad is verkrijgbaar bij Warenhuis Geerts in Exloo, de bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens in Emmermeer. Het tijdschrift werd, indien gewenst, op verzoek toegezonden. 

Via De Nieuwsbode