Veilig op Weg-les voor leerlingen Het Mozaïek

STADSKANAAL – De leerlingen van groep 7 van CBS Het Mozaïek in Stadskonaal hebben donderdag een Veilig op Weg-les gekregen. Ze kregen uitleg over de gevaren van vrachtwagens in het verkeer.

’Veilig op Weg’ is een dodehoekproject dat bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles werd gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Weg-vrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Ook in Stadskonaal was dat het geval. De les werd uitgevoerd door een team van PreZero Nederland. PreZero is een aanjager van innovatie in afvalmanagement en recycling.

Waar kinderen en grote voertuigen elkaar ontmoeten, kunnen gevaarlijke situaties ontstonden. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto’s.

Achter het stuur van een vrachtauto werd pas duidelijk hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. De twee vuistregels ‘blijf rechts en ruim achter een vrachtauto en houd minstens drie meter afstand’ zijn daarbij heel belangrijk.

Ieder jaar zijn er in het verkeer een aantal ongelukken in de dode hoek te betreuren. Vooral scholieren zijn een kwetsbare groep in het verkeer. ’Veilig op Weg’ is het grootste dode hoek lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg partners, zo’n 1500 basisscholen bezocht.

Via De Nieuwsbode