Verbouwen eigen woning is populair; financieringskosten aftrekbaar

DEN HAAG – Opvallend veel mensen verbouwen dit jaar hun huis. In het tweede kwartaal lag het aantal verbouwingen in Nederland maar liefst een derde hoger dan een jaar eerder. Wie hiervoor geld leent, had vaak ook extra aftrekposten voor de inkomstenbelasting.

Financieringskosten voor een verbouwing of onderhoud aan de eigen woning zijn aftrekbaar. Behalve de rente zijn dit de afsluitkosten, de bemiddelingskosten en de notariskosten voor de lening. Het doet er niet toe of het om een hypotheek gaat of om een persoonlijke lening. Op de lening moet wel jaarlijks een bedrag worden afgelost en het geld moet worden gebruikt voor de eigen woning. Dus niet voor een tweede huis of een vakontiewoning. Is er sprake van een verbouwingsdepot? Let dan op dat de ontvangen depotrente werd afgetrokken van de betaalde rente. In de eerste zes maanden hoeft dit niet.

De belastingdienst rekent veel zaken tot woningonderhoud of een verbouwing. Bijvoorbeeld het vervangen van de kozijnen, asbestverwijdering, onderhoudsschilderwerk of verbouwing van de keuken. Ook energiebesparende zaken zoals zonnepanelen of een warmtepomp behoren hiertoe. Over al deze en andere zaken mag de rente van de lening worden afgetrokken. De kosten zelf zijn niet aftrekbaar.

Woningeigenaren met aftrekposten in verband met een verbouwing of woningonderhoud, moeten wel kunnen aantonen dat de lening hiervoor gebruikt is. Het is dus belangrijk dat alle rekeningen en bonnen van de verbouwing bewaard worden. 

Via De Ommelander