Vereniging De Hamerlanden wint eerste Groene Anjer Prijs

KOSTVLIES – Vereniging De Hamerlanden in Kostvlies is uitgeroepen tot winnaar van de eerste Groene Anjer Prijs. De bijbehorende cheque ter waarde van €3.000,- is uitgereikt door Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe en tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe. 

Met de Groene Anjer Prijs wil het fonds de organisaties die in Drenthe actief zijn op het gebied van natuur, landschap en biodiversiteit extra in het zonnetje zetten. 

Natuur behouden en ontwikkelen
De buurtschap Kostvlies, gelegen tussen Gasselte en Gieten, is er in geslaagd om een voormalige zandwinningslocatie in eigendom te verwerven in nauwe samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap en zo te voorkomen dat een particulier er een afgesloten privé-onderneming van zou maken. Buurtbewoners hebben daarvoor een vereniging opgericht om de natuur in hun leefomgeving te behouden en te ontwikkelen. Zij hebben een fors gedeelte van het benodigde geld bij elkaar gebracht voor de aankoop en vervolgens aan de slag gegaan met het onderhoud en het toegankelijk maken van het gebied, onder andere door het ontwikkelen van een voor ieder toegankelijke wandelroute. ,,Waarin een kleine buurtschap groot kon zijn. En een voorbeeld voor anderen’’, aldus de jury.

Geologie zichtbaar maken
Niet alleen door de koop van het Zandgat hebben de bewoners een stukje natuur voor zichzelf behouden, maar door allerlei activiteiten op het gebied van het onderhoud en het bevorderen van biodiversiteit en het toegankelijk maken van de plas en de omgeving met een wandelroute levert de vereniging een prachtige bijdrage aan de Drentse natuur. De vereniging wil met andere partijen zoals het Geopark de Hondsrug samenwerken en had ambities om cultuurhistorische en culturele activiteiten te ontplooien. De prijs wil de vereniging besteden aan het zichtbaar maken van de geologie van de Hondsrug door het vervaardigen van een bodemprofiel dat langs de Hamerlandse route aan de wandelaar getoond werd. De jury vindt overigens dat de gemeente Borger-Odoorn een pluim verdient, omdat is vastgehouden aan de planologische bestemming natuur toen een vorige eigenaar van de plas er commerciële activiteiten wilde ondernemen.

De andere twee genomineerden, Stichting vogelwacht Uffelte e.o. en Stichting Veenloopcentrum Weiteveen, kregen ieder een bedrag van €1.000,-.

Via De Nieuwsbode