Verhildersum brengt ode aan Ede Staal

LEENS – Bij Waddenmuseum Borg Verhildersum in Leens is tot 1 november de pop up-expositie ‘Ode aan Ede’ te zien en te beleven. Centraal staat de piano van de Groninger streektaalzanger.

De piano van Ede Staal werd al 20 jaar door Verhildersum bewaard. Zondag werd dit instrument voor het eerst in twintig jaar bespeeld. ,,Nu we de piano uit het depot hebben gehaald, dachten we dat het jammer zou zijn hem direct weer te verstoppen”, zegt Monique Spaltman, directeur van Verhildersum. ,,Maar om nu een piano in de expositieruimte te zetten met een bordje erop met ‘de piano van Ede Staal’ is natuurlijk niet zo boeiend.”

Tachtigste geboortedag

Uiteindelijk werd besloten een pop up-expositie rond Ede Staal op te tuigen, ook al omdat het maandag de tachtigste geboortedag was van de in 1986 overleden streektaalzanger. Bovendien had Staal enige tijd tegenover het Leenster landgoed gewoond. In de pop up-expositie worden ook foto’s getoond uit de succesvolle expositie Ode aan Ede, die in 2000 plaatsvond bij Verhildersum. 

Ede Staal-pad

,,Ook hebben we op ons landgoed al het Ede Staal-pad met zes van zijn gedichten op plaquettes langs het pad. Je leest de gedichten met uitzicht op het Hogeland”, vertelt Spaltman. ,,Bij de pop up-expositie is bovendien een nieuw thema rond Ede Staal toegevoegd aan de web-app Verhildersum To Go. Daarin bieden we een korte schets van Ede Staal en zijn verbinding met Verhildersum. De app bevat tevens video’s van zijn liedjes en een wandeling van 9 kilometer door het Hogeland waarover Ede zingt.”

De app is bereikbaar via www.verhildersum.nl.

Via De Ommelander