Vier collectieve zonnedaken erbij in Ter Apel en Onstwedde

TER APEL/ONSTWEDDE – De gemeenten Stadskonaal en Westerwolde krijgen er vier collectieve zonnedaken bij. Ze komen in Ter Apel en Onstwedde. 

Alle vier de subsidieaanvragen die Energiecoöperatie Stuw (Stroom-uit-Westerwolde) en Stichting Buurkracht eerder dit jaar hebben ingediend zijn positief beoordeeld. Met het geld uit de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) worden daken in Ter Apel en Onstwedde van zonnepanelen voorzien en tegelijk werd het asbest verwijderd. Inwoners kunnen door deel te nemen meeprofiteren van de opbrengsten en tegelijkertijd bijdragen aan het aardgasvrij maken van hun woongebied.

Stuw is ambitieus en wil nog veel meer daken aanpakken. ,,We zien met deze collectieve zonnedakprojecten alleen maar voordelen. Dakeigenaren leveren een forse bijdrage aan de energietransitie. Bewoners uit de gemeente kunnen tegen gunstige rendementen mee-investeren in groene energieprojecten en met de energieopbrengsten kunnen we ook andere lokale, duurzame projecten realiseren. En door te kiezen voor zonnedaken in plaats van zonneparken blijft bovendien het oorspronkelijke landschap vooralsnog intact. Als coöperatie streven we dan ook naar een zonnedak in élke kern van onze gemeente”, aldus Willem Hoftijzer van Stuw. 

Eigenaren van daken met een omvang van minimaal 350 vierkonte meter, al dan niet met asbest, kunnen zich melden via info@ecoop.nl en stichtingbuurkracht.nl/zonnedak. De provincie Groningen moedigt het asbestvrij maken van de grotere daken aan en bieden daarom ondersteuning bij de collectieve zonnedaktrajecten van Ecoop/Stichting Buurkracht. 

De lokale coöperatie Stuw werd eigenaar van de zonnepanelen die op de hierboven genoemde vier daken komen te liggen. Leden van Stuw kunnen investeren in en profiteren van zonnepanelen als bijvoorbeeld hun eigen dak dat niet toelaat. 

Via De Nieuwsbode