Vrijheidsliedje van Léon Masembe

NOORD-GRONINGEN – Als onderdeel van het provinciaal programma 75 Jaar Vrijheid presenteren zeven Groningse acts elk een nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen. Het zevende en laatste Vrijheidsliedje is van Léon Masembe.

Het Vrijheidsnummer Flows-Vrijheid van Léon Masembe -alias Flows- kwam op een toevallige wijze tot stand. Waar sommige artiesten zich laten inspireren door een verhaal, begon Masembe met een paar filosofische vragen en één enkele zin voor het refrein. Hij vertelt: ,,Natuurlijk had ik het bericht gekregen van POPGroningen met de aanvraag voor de vrijheidsliedjes. Op een goede dag nadat ik dansles had gegeven fietste ik naar huis. Toen begon ik uit het niets een beetje tegen mezelf te mompelen over wat filosofische kwesties en dit vormde zich tot een ritmische melodie. Dat werd het refrein van het liedje. ‘Want je moet vrij zijn, het is niet alleen jouw struggle nee het is ook mijn pijn’. Daarna volgde de rest van het nummer vrij snel.”

Niet zo vanzelfsprekend 

Met de oproep voor Vrijheidsliedjes in zijn achterhoofd spitte hij de databank aan verhalen door. Tijdens het schrijven van het nummer besefte Masembe dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. ,,Bij het lezen van de verhalen sta je weer stil bij de vele mensen die hebben gestreden en geleden voor onze vrijheid. Zonder die strijd en zonder de bevrijding zou de wereld er vandaag de dag heel anders uit zien.”

Professioneel danser 

Léon Masembe begon in 2018 met muziek maken. Met het collectief Alumni World zorgde hij voor clubmuziek en huisfeestjes. Flows is tevens professioneel danser en dus een echte muziekliefhebber. Vrijheid staat centraal in het creatieve proces van Flows en gaat graag verschillende konten op. ,,Ik wil mezelf niet beperken of in een hokje plaatsen. De ene track klinkt daardoor heel modern en stoer, de andere juist weer heel emotioneel of old school. Afwisseling is belangrijk”, aldus Flows oftewel Léon Masembe

Ook zijn vrijheidsnummer is te beluisteren via YouTube. ??https://youtu.be/lZxCzjX1jkw

Via De Ommelander

Reizen Laos