VVD Het Hogeland loopt niet warm voor huisjes bij Enne Jans Heerd

MAARHUIZEN – ,,De eeuwenoude wierde van Maarhuizen moet niet bebouwd worden met modernisme.” Dat vindt VVD-er Attje Waal van de plannen om zogenaamde cubestees -houten huisjes- te realiseren van de Enne Jans Heerd.

De boerderij werd een plek waar natuur en cultuur samenkomen. Er worden diverse activiteiten opgezet die zich richten op kunst, cultuur, onderwijs en educatie. De plannen worden door nagenoeg iedereen enthousiast onthaald en inmiddels is er ook al een paar miljoen euro aan subsidiegeld beschikbaar gesteld.

‘Prachtig project’

,,Het is een prachtig project. De historische vereniging vindt het ook allemaal goed, dus wie zijn wij dan om er wat van te vinden?”, gaf Attje Waal namens VVD Het Hogeland aan tijdens het vorige week gehouden raadsoverleg. Toch had zij wel degelijk kritiek. ,,De eeuwenoude wierde zou niet bebouwd moeten worden met modernisme”, doelde de Ulrumse op de cubestees, die gaan dienen als gastenverblijf en vergaderruimte.

‘Is het plan wel stabiel genoeg?’

De bouw van de houten huisjes past volgens het college en de initiatiefnemers in de plannen om de wierde een toeristische impuls te geven. Waal had er zo haar bedenkingen bij. ,,Als er geen cubestees komen, schijnt het plan niet door te gaan. Dat voelt niet prettig. Dat kun je je ook afvragen of het plan wel stabiel genoeg is.” 

‘Goed beschermd’

,,Verhuur van de cubestees is een essentieel onderdeel van de businesscase”, reageerde wethouder Eltjo Dijkhuis. ,,De cubestees komen op een plek waar de wierde vroeger is afgegraven. Dat is archeologisch gezien van minder waarde. De rest van de wierde is goed beschermd en dat moet ook zo blijven”, stelde hij Waal gerust. Een alternatief is er volgens Dijkhuis ook niet. ,,Dan zou de oude schuur volgestopt moeten worden met appartementen, maar dat vinden wij niet gewenst.”

Via De Ommelander

Reizen Laos