Waddenfonds maakt extra geld vrij voor uitkoop garnalenvissers

LAUWERSOOG – Het Waddenfonds stelt 330.000 euro extra beschikbaar voor de uitkoopregeling van garnalenvissers in de Waddenzee.

Het bedrag komt bovenop de 10 miljoen euro die eerder was gereserveerd voor de Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenzee. Met de ophoging van het budget kunnen alle 19 vissers, die hun visvergunning hebben aangeboden, worden uitgekocht.

9300 hectare Waddenzee gaat op slot 

Met de regeling kon per 1 september 9300 hectare in de Waddenzee worden gesloten voor de garnalenvisserij. De te sluiten gebieden worden in overleg met de visserijsector en de natuurorganisaties aangewezen. ,,Het bodemleven van de Waddenzee krijgt op deze manier meer kons zich te herstellen. Daarnaast moet het opkopen van vergunningen de garnalenvisserij meer toekomstperspectief bieden in de niet gesloten gebieden”, is de uitleg van het Waddenfonds.

Ruim 80 garnalenvissers

Van de ruim 80 garnalenvissers die in de Waddenzee mogen vissen, boden in april 19 vissers hun vergunning aan voor uitkoop door het Waddenfonds. De aanvragen zijn daarna door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en Rijksdienst voor Ondernemers gecontroleerd. Alle 19 aanvragen hebben deze toets positief doorstonden. Daarmee werd het beschikbare budget van 10 miljoen euro met 330.000 euro overschreden. Het bestuur van het Waddenfonds had besloten het budget op te hogen zodat alle aangeboden vergunningen kunnen worden uitgekocht.

Via De Ommelander

Reizen Laos